Salata de vinete cu maioneza

Ingrediente Salata de vinete cu maioneza

Compozitie
  • 4 vinete tinere
  • 1 ceapa taiata foarte marunt
  • 2 linguri ulei de masline
  • 1 galbenus de ou
  • dupa gust zeama de lamaie

Mod de preparare Salata de vinete cu maioneza

Vinetele se spala foarte bine si se usuca. Se inteapa cu o furculita, lasand loc aburilor si lichidului sa se scurga.
Se coc la cuptor sau pe aragaz (vezi aici)

Prepararea salatei

  1. Vinetele se curata de coaja si seminte. Se toaca folosind un satar de lemn sau un cutit ceramic.

  2. Exista doua variante de preparare.
    Prima, si ce mai cunoscuta, este salata de vinete cu maioneza preparata separat.
    Se prepara maioneza dintr-un galbenus de ou, ulei si zeama de lamaie.
    Se amesteca apoi pulpa vinetei cu maioneza si se ajusteaza gustul cu uleiul de masline (daca mai este cazul), sucul de lamaie, sarea si piperul.

  3. A doua varianta contine mai putin ulei.
    Se amesteca salata de vinete cu galbenusul de ou.
    Uleiul se toarna in fir subtire, in timp ce se amesteca cu o lingura de lemn, intr-un singur sens.
    Se asezoneaza cu sare, piper si suc de lamaie.

  4. Indiferent de varianta aleasa, la final, se adauga ceapa (putem sari fara probleme peste aceasta etapa in cazul in care nu dorim ceapa). Un mic secret: nu tocati ceapa cu blenderul, folositi, mai bine, un cutit. Astfel, salata isi va pastra consistenta si intreaga savoare.

  5. Se asaza intr-un castron si se decoreaza cu feliute de rosii, patrunjel si feliute de ardei gras rosu.

    Pentru salata de vinete de post vezi reteta aici.