Din cantitatile indicate rezulta aproximativ 5 borcane de 250 gr.
Este preferabil sa stocati preparatul in borcane de mici dimenisuni. Dupa ce ati deschis borcanul se pastreaza in frigider.
-
Se elimina tijele si frunzele, daca exista. Cu un peeler se indeparteaza coaja rosiilor. Se taie in jumatate pe lungime si se scot semintele cu degetul mare. (Pentru a pastra curatenia se foloseste un bol pus in chiuveta. Rosiile se curata deasupra bolului.) .
-
Se taie rosiile din nou in jumatate si tot pe lungime. Apoi se taie fiecare felie in 3 -4 bucati. Se pun bucatile de rosii intr-o cratita neaderenta ( O cratita cu fundul gros e la fel de buna sau chiar un tuci. Tineti cont ca trebuie sa fiarba 1 ½ – 2 ore.)
-
Se adauga in cratita restul ingredientelor. Se pune cratita la foc mediu si se aduce la fierbere. In acest moment se reduce putin intensitatea focului (intre foc mic si mediu) si se lasa sa fiarba in clocote mici 1 ½ ora sau pana cand Marmellata se ingroasa devenind tartinabila. Cat fierbe preparatul se amesteca din cand in cand ca sa nu se prinda de peretii cratitei.
-
Se pune Marmellata, in borcanele sterilizate in prealabil si se fierb in Bain Marie 15 minute. Daca doriti sa eliminati fierberea in Bain Marie, preparatul poate fi stocat, timp de o luna, in frigider.
Aceasta pasta de un rosu viu, groasa si stralucitoare are un gust deosebit datorita combinatiei de condimente folosita. In Italia se serveste ca aperitiv pe biscuiti sarati sau paine prajita cu branza veche deasupra. Se serveste alaturi de sandwich-uri cu carne de curcan afumata si branza cheddar.
De asemenea, poate insoti cu succes orice fel de friptura (inclusiv un peste mai gras).