Mucenici moldovenesti de post

Ingrediente Mucenici moldovenesti de post

Compozitie
  • 600 gr faina
  • 50 ml ulei
  • 50 gr margarina
  • 100 gr zahar
  • 50 gr drojdie
  • 200 ml apa calduta
  • 1 praf sare
  • 1 lamaie (doar coaja rasa)
  • 1 portocala (doar coaja rasa)
  • 2 pliculete zahar vanilat
Siropul
  • 300 gr zahar
  • 1 lamaie (doar coaja rasa)
  • 1 portocala (doar coaja rasa)
  • 300 ml apa
Pentru uns
  • 50 gr miere
  • dupa gust nuca macinata sau zahar

Mod de preparare Mucenici moldovenesti de post

  1. Se topeste margarina in ulei, apoi se lasa sa ajunga la temperatura camerei.

  2. Se pregateste o maia din drojdie, putina apa calduta, 1 lingura de zahar si o lingura de faina. Se lasa la dospit 5 minute. Restul de apa se pune la fiert cu restul de zahar. Cand a dat in clocot, se da deoparte si se lasa la racit.

  3. Se rastoarna faina pe suprafata de lucru, se face o adancitura in centrul ei si se toarna maiaua, sarea, cojile de citrice si zaharul si se framanta impreuna cu apa fiarta si indulcita, pana se obtine un aluat ca de cozonac.

  4. Se lasa sa creasca acoperit, la cald 30-45 minute, apoi se intinde cu sucitorul pe blatul de lucru infainat. Se taie fasii, se ruleaza sub forma de snur si se rasucesc in forma de opt.

  5. Se prepara siropul. Se fierbe apa cu zaharul si cojile rase de citrice, pana clocotesc. Se da deoparte.

  6. Se unge o tava cu ulei, se asaza mucenicii in tava, se acopera tava si se mai lasa 10-15 minute, la cald, apoi se introduc in cuptor la 180 de grade Celsius. Se coc 25-30 de minute, pana trec testul scobitorii, apoi se scot din cuptor, se insiropeaza si se lasa sa se raceasca putin, se ung cu miere si se presara cu nuca macinata.