-
Se decupeaza un capac in partea inferioara a rosiilor (unde este codita). Capacele se pastreaza. Se scobeste interiorul rosiilor. Interiorul se pastreaza intr-un castron.
-
Similar se decupeaza ardeii si vinetele pastrand capacelele obtinute. Ardeii se curata de seminte iar vinetele se presara cu sare ( pentru a indeparta gustul amar) si se lasa sa se scurga intr-o strecuratoare.
-
Peste miezul rosiilor se adauga patrunjelul taiat marunt, orezul, uleiul de masline, zaharul, menta, ceapa, sare si piper.
-
Se spala vinetele bine sa iasa sarea si se scobesc. Miezul nu se pastreaza.
-
Se preincalzeste cuptorul la 190 grade Celsius.
-
Toate legumele se umplu cu amestecul de rosii, orez si patrunjel, se pun capacele si se asaza in tava cuptorului.
-
Se adauga in tava o ceasca de apa iar legumele umplute se stropesc din belsug cu ulei de masline.
-
Se introduce tava in cuptor si se lasa 40 de minute.
-
Dupa cele 40 de minute se presara peste legume branza uscata (sau pesmet daca dorim reteta de post sau vegana).
-
Se mai lasa 20 de minute si preparatul este gata.
La fel ca ardeii umpluti romanesti, Gemista sunt mai gustoase a doua zi dupa ce s-au patruns bine aromele.
Se pot umple rosii, ardei grasi, gogosari, vinete, dovlecei si nu in ultimul rand flori de dovlecel.
Pofta buna!