Legume umplute in stil grecesc – Gemista

Ingrediente Legume umplute in stil grecesc – Gemista

Compozitie
  • 4 rosii mari
  • 4 ardei
  • 2 vinete
  • 1 legatura mare patrunjel
  • 10 linguri orez
  • 1 ceasca ulei de masline extra virgin
  • 1 lingurita zahar
  • 10 frunze menta
  • 1 ceapa mare taiata marunt
  • dupa gust sare si piper
  • dupa gust branza uscata sau pesmet

Mod de preparare Legume umplute in stil grecesc – Gemista

  1. Se decupeaza un capac in partea inferioara a rosiilor (unde este codita). Capacele se pastreaza. Se scobeste interiorul rosiilor. Interiorul se pastreaza intr-un castron.

  2. Similar se decupeaza ardeii si vinetele pastrand capacelele obtinute. Ardeii se curata de seminte iar vinetele se presara cu sare  ( pentru a indeparta gustul amar)  si se lasa sa se scurga intr-o strecuratoare.

  3. Peste miezul rosiilor se adauga patrunjelul taiat marunt, orezul, uleiul de masline, zaharul, menta, ceapa, sare si piper.

  4. Se spala vinetele bine sa iasa sarea si se scobesc. Miezul nu se pastreaza.

  5. Se preincalzeste cuptorul la 190 grade Celsius.

  6. Toate legumele se umplu cu amestecul de rosii, orez si patrunjel, se pun capacele si se asaza in tava cuptorului.

  7. Se adauga in tava o ceasca de apa iar legumele umplute se stropesc din belsug cu ulei de masline.

  8. Se introduce tava in cuptor si se lasa 40 de minute.

  9. Dupa cele 40 de minute se presara peste legume branza uscata (sau pesmet daca dorim reteta de post sau vegana).

  10. Se mai lasa 20 de minute si preparatul este gata.

La fel ca ardeii umpluti romanesti, Gemista sunt mai gustoase a doua zi dupa ce s-au patruns bine aromele.
Se pot umple rosii, ardei grasi, gogosari, vinete, dovlecei si nu in ultimul rand flori de dovlecel.

Pofta buna!