Timpul afisat nu include timpul de preparare al pitei (daca alegeti sa o faceti in casa – maxim 2,30 ore) si timpul de marinare al carnii de porc (2-2,30 ore).
Pentru eficienta maxima puneti carnea la marinat si in acest timp puteti pregati pitele.
Pregatirea carnii si Mixul de condimente
-
Intr-un bol se amesteca toate condimentele mentionate la rubrica Mixul de condimente din sectiunea Ingrediente.
-
Se taie fasii cat mai subtiri carnea de porc. Intr-o cratita mare se asaza intr-un strat fasiile de carne, se presara din belsug cu mixul de condimente apoi se toarna otet astfel incat sa ajunga pe fiecare fasie fara a le inneca in otet. Se reia procedura pana cand se termina toata carnea. Ultimul strat trebuie sa fie de condimente si, evident, stropit cu otet. Se acopera cratita cu folie alimentara si se lasa la frigider 30 min – minim, 2 ore – maxim.
Nota: Nu va temeti sa faceti ceva mai mult mix de condimente. Se poate pastra intr-un borcan care se inchide ermetic si se poate folosi si data viitoare cand decideti sa preparati gyros sau souvlaki din carne de porc.
Daca folositi pita din comert, in acest timp preparati cartofii prajiti si tzatziki.
Pentru formarea preparatului
-
Se scoate carnea din cuptor si se taie in fasii lungi de 5 cm. Se incinge o tigaie nonaderenta, fara ulei si se prajesc fasiile de carne astfel, pana isi schimba culoarea si devin usor crocante.
-
Sau, mai simplu: nu mai taiati carnea in fasii mai scurte. Pur si simplu prajiti-o astfel pana cand marginile devin crocante. Apoi se scot din tigaie se taie la dimensiunea dorita si sunt gata pentru gyros.
-
Se unge pita cu ulei de masline si se pune putin intr-o tigaie, doar cat sa se incalzesca si sa se inmoaie. Nu trebuie sa devina crocanta.
-
In centrul fiecarei pite se pune:1 lingura cu varf de tzatziki, 2-3 felii de rosii, felii de ceapa dupa gust, carnea, se asezoneaza cu sare si boia dulce si, optional, cartofii prajiti. Se rasuceste sul pita si se poate servi.
Pita
-
Se pune 300g faina intr-un bol mare si se pastreaza restul pentru framantat. Se pune sarea, se adauga apa cu drojdie si uleiul de masline. Se amesteca totul bine pana cand se formeaza un aluat lipicios.
-
Se presara faina pe blatul de lucru si se asaza aluatul din bol. Se framanta, completand cu faina pana cand devine elastic si neted si nu se mai lipeste (maxim 10 minute).
-
Se lasa aluatul sa dospeasca intr-un bol uns cu putin ulei de masline, la cald, acoperit cu un prosop, pana cand isi dubleaza volumul (1-2 ore).
-
Dupa ce aluatul a crescut, se pune din nou pe blatul de lucru presarat cu faina, se imparte in 8 parti egale si se intinde fiecare parte de aluat cu sucitorul, dandu-le o forma cat mai rotunda. Pe masura ce se fac se acopera cu un prosop ca sa nu se usuce prea tare.
-
Se incinge bine o tigaie de fonta, pe foc mediu spre mare. Se unge tigaia cu foarte putin ulei de masline. Se pune o pita pe tigaie si se lasa pana cand aluatul incepe sa faca bule de aer. Se intoarce si se lasa 1-2 minute. Intre timp bulele de aer isi vor mari volumul. Se intorc inca o data si se lasa 1-2 minute. In tot acest timp pita ar trebui sa se umfle frumos.
-
Daca nu se intampla asa sau daca se formeaza doar cateva mici bule de aer, se apasa usor suprafata ei. Cat timp se prepara restul de pite, cele gata facute se pastreaza, la cald, intr-un prosop de bucatarie.