Gnocchi Alfredo

Ingrediente Gnocchi Alfredo

Gnocchi
  • 500 gr cartofi fainosi (pentru piure)
  • 1 cana faina + cat este necesar pentru framantarea aluatului
  • pentru sotat unt (optional)
  • 1 ou (optional, in functie de soiul de cartof ales)
Sosul Alfredo
  • 4 galbenusuri de ou
  • 1 1/2 cana smantana
  • 1/2 lingurita piper negru proaspat macinat
Pentru servire
  • 4 feliute bacon foarte slab
  • dupa gust parmezan ras

Mod de preparare Gnocchi Alfredo

Gnocchi

Mai multe despre istoria si superstitiile legate de gnocchi aici.

  1. Se aleg cartofi foarte sanatosi, se spala bine si se pun la fiert in coaja. Se fierb atat cat este necesar (aproximativ 1 ora), fara a-i intepa ca sa fiarba mai repede. Scopul este ca interiorul cartofului sa absoarba cat mai putina apa. Se scot  cartofii din oala, se lasa sa se receasca pana pot fi manevati si se curata coaja. Cu dosul furculitei se strivesc cartofii intr-un castron mare.

  2. Se adauga cana de faina si, cu ambele maini, se amesteca faina cu cartofii, cat de repede se poate. Cu cat amestecul este lasat mai mult, cu atat aluatul va iesi mai dens si mai putin maleabil. Suprafata de lucru se presara cu faina. Se formeaza din aluat, un rulou de aproximativ 2 cm grosime (se pot face mai multe rulouri, important este sa fie usor de manevrat).

  3. Cu un cutit bine ascutit, se taie aluatul in segmente egale, de 2 cm. Cu dosul furculitei, se preseaza fiecare segment de aluat in parte. Pe o parte va ramane urma dintilor furculitei, iar pe cealalta nu. Scopul acestei manevre este de a creea pentru fiecare gnnochi o suprafata mai mare de absorbtie a condimentelor.

  4. Intr-o oala mare, in care apa a dat in clocot, se pun cativa gnocchi (nu prea multi ca sa nu se lipseasca intre ei) si se lasa cateva minute, pana cand se ridica si plutesc la suprafata apei. Se mai lasa 3-4 minute, se iau cu spumiera si se pun pe o farfurie incalzita. Procedura se repeta cu fiecare serie de gnocchi. Optional, pot fi usor sotati in putin unt, capatand o culoare usor galbuie.

Sosul Alfredo

  1. Se aduce smantana la fierbere, se ia apoi tigaia de pe foc si se adauga foarte incet, galbenusurile batute bine, amestecand constant, pentru a obtine un sos fin si cremos fara “zdrente”. Se drege de piper, dupa gust.

Servirea

  1. Intr-o tigaie, se prajesc bine feliutele de bacon pana devin crocante. Se scot din tigaie si se pun pe un prosop de hartie. Dupa ce grasimea in exces este absorbita, baconul se faramiteaza sau se taie in bucatele foarte mici.

  2. Se asaza gnocchi pe farfurie.

  3. Se toarna sosul Alfredo peste acestia.

  4. Se presara cu bucatelele de bacon si parmezan.

  5. Se servesc cu parmezan ras alaturi si piper negru, proaspat macinat.