Florentine

Ingrediente Florentine

Compozitie
  • 200 gr unt
  • 200 gr zahar pudra sau tos
  • 200 gr faina
  • 4 buc galbenusuri
  • 4 buc albusuri
  • 100 gr stafide
  • un praf de sare, vanilie sau zahar vanilat

Mod de preparare Florentine

E seara acum? Bun, arunca doi pumni de stafide in apa fierbinte, cu un sfert de lamaie, un pic de vanilie si ceva rom si uita-le acolo, acoperite, pana maine. Scoate si pachetul de unt din frigider. Si maine, treci pe aici sa-ti spun ce facem mai departe. Facem florentine! De ce facem florentine? Pentru ca miros tare frumos cand se coc, ca sunt bune fierbinti si sunt bune si peste o saptamana – daca mai rezista o saptamana!

1. Mai intai aprindem cuptorul, la foc mediu, pentru ca acus acus ne apucam de copt. Ne ocupam apoi de albusuri pe care le batem mar cu un praf de sare, ca pentru bezea. Le lasam cuminti si tantose sa-si astepte randul.

2. Apoi vioi amestecam untul cel moale cu zaharul, vanilia sau zaharul vanilat si cele patru galbenusuri, pana devine totul omogen si zaharul nu se mai simte. Lasam mixerul deoparte si incepem sa adaugam in ploaie faina, amestecand cu lingura sau paleta doar pana se incorporeaza.

3. A venit vremea albusurilor bine batute si amestecate si ele, cu miscare ampla si tandra, in compozitie. Totodata, aruncam in coca rezonabil de moale si stafidele-purcei, frumos rotunjite peste noapte si bine scurse. Inca o invartitura de paleta si coca e gata de cuptor.

4. In tava neunsa punem cu lingurita gramajoare–la distanta una de alta pentru ca se vor lati lenese de la caldura cuptorului. Si hop cu tava la copt. In functie de cum coace cuptorul, media ar fi de un sfert de ora–nu fugi nicaieri pentru ca se coc repede, parca din ce in ce mai repede!

5. Platicile numite elegant florentine si rumenite crocant pe margini se scot la fel de elegant cu o paleta pentru ca sunt inca moi, si se pun rasfirat pe un platou intins, pana se mai racoresc.

6. Unora le plac pudrate cu zahar. As zice ca-s suficient de frumoase si dulci si fara.

Daca uiti stafidele de tot, si in loc de gramajoare, cu ajutorul unui spritz pui in tava ceea ce la inceput ar arata a betisoare, obtii o populatie intreaga de langues de chat! Acum insa, daca tot ai langues de chat, poate ar trebui sa facem si o crema de ciocolata…si-un pic de frisca…in episodul viitor! 🙂

de Alina