Probabil cel mai indragit desert din lume este ciocolata. Sau gustul copilariei, caci inevitabil devii melancolic si-ti amintesti de ciocolata pe care o facea bunica sau mama cand erai mic.
Reteta prezentata mai jos ne place cu atat mai mult cu cat ciocolata rezultata are o textura fina, aproape spumoasa, ca de trufe. Cantitatile sunt calculate pentru o tava medie, de cuptor.
Pregatirea compozitiei
- Intr-un vas se toarna apa si se adauga zaharul brun, zaharul vanilat si esenta de rom, dupa care se dau la foc mic, amestecand din cand in cand.
- Cand s-a topit zaharul, se adauga cacaua si se amesteca continuu, pana cand se omogenizeaza.
- Se ia vasul de pe foc, se adauga untul taiat bucati mari si se amesteca pana cand acesta se topeste complet.
- Se adauga alunele si jumatate din cantitatea de lapte praf, se amesteca incet pana se incorporeaza, dupa care se adauga si restul de lapte praf si se amesteca pana cand compozitia capata o consistenta vascoasa.
- Compozitia obtinuta se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se uniformizeaza cu ajutorul unei palete sau al unui cutit.
- Se presara deasupra pudra de cacao, cernuta cu ajutorul unei site fine.
- Se introduce la frigider, iar dupa cca 2 ore se poate taia si savura.
Desert, gustare sau doar un rasfat, ciocolata de casa nu este refuzata de nimeni niciodata.
de Slimo