Baclava

Ingrediente Baclava

Compozitie
  • 2 cani nuci tocate (sau fistic tocat)
  • 2 1/3 cani zahar
  • 2 linguri apa de trandafiri sau apa de flori de portocal (sau cateva picaturi esenta de flori de portocal)
  • 500 gr foi de placinta
  • 500 gr unt
  • 1 cana apa
  • 1 lingurita suc de lamaie

Mod de preparare Baclava

Un vechi proverb turcesc spune: “ Nu sunt atat de bogat sa mananc baclava si borek in fiecare zi.”
Si iata, baclavaua a coborat de pe mesele sultanilor, pentru a ne incanta cu savoarea si parfumul ei inconfundabil.
Macar o data, merita incercat acest desert cu arome desprinse din “1001 de nopti”.

  1. Se amesteca nuca, 1/3 cana zahar si jumatate din apa de trandafiri sau de portocal (sau adaugati cateva picaturi de esenta de flori de portocal).

  2. Foile de placinta se intind intr-o tava unsa cu unt (dimensiuni 23 x 33 cm). Fiecare foaie se unge cu unt, la randul ei.

  3. Dupa ce s-au asternut jumatate din foile de aluat, se presara mixtura de nuca intr-un strat uniform (grosime 1-1,5 cm).

  4. Se astern deasupra restul foilor de placinta.

  5. Se dau la cuptor la foc mediu, timp de 1 ora, pana ce se fac aurii.

  6. Intre timp, se prepara un sirop, amestecand restul de zahar, apa si sucul de lamaie intr-o craticioara.

  7. Se fierbe la foc mediu timp de 10-15 minute, pana ce se ingroasa.

  8. La sfarsitul acestei perioade, se adauga apa de trandafiri / portocal / esenta de flori de portocal si se da in clocot. Se ia de pe foc si se raceste.

  9. Se toarna siropul peste baclava, astfel ca foile sa fie bine insiropate.

    Va uram pofta buna !