Un vechi proverb turcesc spune: “ Nu sunt atat de bogat sa mananc baclava si borek in fiecare zi.”
Si iata, baclavaua a coborat de pe mesele sultanilor, pentru a ne incanta cu savoarea si parfumul ei inconfundabil.
Macar o data, merita incercat acest desert cu arome desprinse din “1001 de nopti”.
-
Se amesteca nuca, 1/3 cana zahar si jumatate din apa de trandafiri sau de portocal (sau adaugati cateva picaturi de esenta de flori de portocal).
-
Foile de placinta se intind intr-o tava unsa cu unt (dimensiuni 23 x 33 cm). Fiecare foaie se unge cu unt, la randul ei.
-
Dupa ce s-au asternut jumatate din foile de aluat, se presara mixtura de nuca intr-un strat uniform (grosime 1-1,5 cm).
-
Se astern deasupra restul foilor de placinta.
-
Se dau la cuptor la foc mediu, timp de 1 ora, pana ce se fac aurii.
-
Intre timp, se prepara un sirop, amestecand restul de zahar, apa si sucul de lamaie intr-o craticioara.
-
Se fierbe la foc mediu timp de 10-15 minute, pana ce se ingroasa.
-
La sfarsitul acestei perioade, se adauga apa de trandafiri / portocal / esenta de flori de portocal si se da in clocot. Se ia de pe foc si se raceste.
-
Se toarna siropul peste baclava, astfel ca foile sa fie bine insiropate.
Va uram pofta buna !