Zacusca de vinete si gogosari

Ingrediente Zacusca de vinete si gogosari

Compozitie
  • 1,5-2 kg vinete
  • 1 kg gogosari
  • 0,750 kg ceapa
  • 0,5 – 0,75 l suc de rosii
  • 1 – 2 foi dafin
  • 1/2 plic piper boabe
  • 375 ml ulei
  • 0,25 kg morcovi (optional)
  • dupa gust sare

Mod de preparare Zacusca de vinete si gogosari

  1. Se coc vinetele si ardeii. Vinetele se curata, se presara cu sare si si lasa la scurs, apoi se curata si se toaca la fel ca pentru salata de vinete.

  2. Gogosarii se asaza intr-o cratita, se presara cu sare, se acopera cu un capac si se lasa 15 minute, apoi se curata de pielite si cotor si se toaca cu masina de tocat.

  3. Se curata si se rade zarzavatul (ceapa si morcovii). Rosiile se oparesc 5 minute, in apa clocotita, apoi se curata de pielite si se toaca la fel ca ardeii.

  4. Se caleste ceapa, pana se inmoaie, in uleiul incins. Dupa ce s-a inmuiat, se adauga morcovii si se calesc amestecand continuu, aproximativ 10 minute. Dupa ce s-au inmuiat si morcovii, se pun gogosarii, vinetele si rosiile si se lasa la foc mic, amestecand des, pana cand uleiul se ridica la suprafata.

  5. Borcanele se sterilizeaza in cuptor, se toarna zacusca lasand spatiu de 2 degete si se dau la cuptor 30-40 de min, la foc mediu-mic.

  6. Se scot borcanele din cuptor si se pun deasupra 1-2 linguri de ulei incalzit, apoi se inchid.

    Din aceasta cantitate rezulta 4 borcane de 375 ml.