Tort de afine

Ingrediente Tort de afine

Compozitie
  • 1 1/2 cana faina alba
  • 3/4 cana zahar
  • 1 lingura bicarbonat de sodiu
  • 3 linguri unt, unt vegan sau ulei de cocos, la temperatura camerei
  • 1/2 lingurita esenta de migdale sau vanilie la temperatura camerei
  • 3 linguri fulgi de ovaz expandati
  • 2 linguri seminte de in
  • 2/3 cana apa calduta
  • 1/3 cana lapte de soia vanilat
  • 1/4 cana sos de mere, neindulcit
  • 3 linguri suc de portocale la temperatura camerei
  • 1 varf de cutit coaja de portocala rasa
  • 1/2 lingurita sare
  • 1/2 lingurita scortisoara
  • 1/2 cana afine
  • 1/2 cana nuci sau migdale taiate bucatele
Decor
  • dupa inspiratie afine, ovaz expandat, migdale sau nuci macinate
Glazura
  • 1/3 cana unt, unt vegan sau ulei de cocos
  • 2/3 cana ulei de cocos
  • 3 cani zahar pudra
  • 1 praf sare

Mod de preparare Tort de afine

  1. Cuptorul se preincalzeste la 175 grade Celsius. Se unge si se infaineaza o forma rotunda, pentru cuptor.

  2. Intr-un castron incapator se amesteca faina cu bicarbonatul de sodiu, sarea, zaharul, fulgii de ovaz si scortisoara, daca folositi.

  3. Intr-un castron mai mic, se inmoaie semintele de in apa calduta, 4-5 minute, apoi se amesteca impreuna cu sucul de portocale, sosul de mere, untul, sarea, esenta de migdale sau vanilie si laptele de soia. Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.

  4. Se amesteca ingredientele lichide cu cele solide, obtinandu-se astfel un aluat. Se framanta cu mana, pana cand devine omogen, apoi se amesteca afinele si nucile sau migdalele de la sectiunea “umplutura”.

  5. Se toarna aluatul in forma pregatita anterior si se introduce in cuptor, 25-30 minute, pana cand marginile devin maronii. Se scoate blatul din cuptor si se lasa sa se raceasca.

  6. Prepararea glazurii trebuie inceputa cu 20 de minute inainte de a acoperi tortul. Asigurati-va ca blatul s-a racit foarte bine, altfel riscati ca glazura sa se topeasca.

  7. Se adauga toate ingredientele pentru glazura intr-un castron si se bat cu mixerul de mana, pana cand devine moale si pufoasa. Daca glazura a iesit prea tare, ajustati consistenta cu cateva picaturi de lapte de soia sau de cocos. Glazura se lasa 5 minute in frigider, apoi se decoreaza tortul. (Nu lasati mai mult de 5 minute, pentru ca se va intari prea mult).

  8. Dupa ce tortul a fost glazurat, se decoreaza cu afine si poate fi servit. Se pastreaza perfect in frigider (daca mai rezista vreo bucatica) dar, inainte de a-l servi, trebuie sa-l lasati putin la temperatura camerei, pentru a permite glazurii sa se inmoaie putin.