-
Pentru inceput, se pregateste o forma cu pereti detasabili, de 24 cm diametru; se tapeteaza cu hartie de copt unsa cu unt.
-
Se porneste cuptorul si se fixeaza la 200 de grade Celsius.
-
Biscuitii se sfarama fin, ca pesmetul, se mixeaza cu zaharul si se pun intr-un castron.
-
Se topeste untul si se toarna peste biscuiti. Se amesteca delicat.
-
Ceea ce se obtine nu trebuie sa semene cu o pasta. Vor fi pur si simplu firmituri de biscuiti impregnate cu unt, oarecum umede (impropriu spus, pentru ca untul nu umezeste).
-
Se asaza in forma pregatita.
-
Se preseaza cu grija intr-un strat uniform cu o inaltime de aproximativ 4 cm.
-
Se introduce forma cu blatul de biscuiti in cuptor, pentru 8-10 minute, pana devine usor auriu pe margini, apoi se scoate, iar temperatura cuptorului se reduce la 150 de grade Celsius.
-
Daca se foloseste vanilie naturala se despica pastaia, se razuiesc semintele si se pun intr-o craticioara cu 150 ml smantana.
-
Se da in clocot apoi se tine pe foc foarte mic (cu grija, sa nu dea in foc!), timp de inca 10 minute.
-
Se lasa sa se raceasca, se scoate pastaia si se foloseste pentru reteta.
-
Branza de vaci se da prin sita. Acest pas nu este necesar daca utilizati crema de branza. Se mixeaza cu zaharul si faina pana se omogenizeaza foarte bine.
-
Se adauga smantana si se bate in continuare pana cand compozitia devine cremoasa; odata cu smantana se adauga si aromele (daca folositi esenta de vanilie, zahar vanilat sau coaja de citrice).
-
Se incorporeaza pe rand cate un ou, folosind mixerul.
-
Compozitia finala trebuie sa fie neteda si spumoasa.
-
Se toarna crema peste blat, se niveleaza usor si se da la copt in cuptorul incins la 150 de grade Celsius.
-
Cheesecake-ul se coace la 150 de grade Celsius, timp de 50-60 de minute, pana cand marginile sunt usor ridicate, iar mijlocul inca tremura putin. Daca are cumva tendinta sa se arda deasupra, se reduce focul si se acopera cu o coala de hartie de copt umezita cu apa.
-
Se lasa sa se raceasca complet, in forma, apoi se da la frigider pentru minimum 3 ore inaintea servirii. Se scoate din forma.
-
Daca nu ati folositi hartie de copt, desprindeti prajitura cu un cutit lung de baza formei metalice.
-
Se poate servi ca atare, pudrata cu zahar, sau se pot adauga fructe proaspete, jeleuri de fructe, sos caramel, de ciocolata, conform preferintelor fiecaruia.