Tarta cu branza la cuptor – Cheesecake

Ingrediente Tarta cu branza la cuptor – Cheesecake

Blat
  • 200 gr biscuiti graham (sau biscuiti digestivi)
  • 80 gr unt
  • 3 linguri zahar
Crema de branza
  • 1 kg branza de vaci, grasa, bine scursa sau crema de branza
  • 1 cana zahar
  • 3 1/2 linguri faina alba
  • 150 ml smantana lichida
  • 3 oua
  • 1 pastaie vanilie
  • optional coaja rasa de lamaie si/sau portocala

Mod de preparare Tarta cu branza la cuptor – Cheesecake

  1. Pentru inceput, se pregateste o forma cu pereti detasabili, de 24 cm diametru; se tapeteaza cu hartie de copt unsa cu unt.

  2. Se porneste cuptorul si se fixeaza la 200 de grade Celsius.

  3. Biscuitii se sfarama fin, ca pesmetul, se mixeaza cu zaharul si se pun intr-un castron.

  4. Se topeste untul si se toarna peste biscuiti. Se amesteca delicat.

  5. Ceea ce se obtine nu trebuie sa semene cu o pasta. Vor fi pur si simplu firmituri de biscuiti impregnate cu unt, oarecum umede (impropriu spus, pentru ca untul nu umezeste).

  6. Se asaza in forma pregatita.

  7. Se preseaza cu grija intr-un strat uniform cu o inaltime de aproximativ 4 cm.

  8. Se introduce forma cu blatul de biscuiti in cuptor, pentru 8-10 minute, pana devine usor auriu pe margini, apoi se scoate, iar temperatura cuptorului se reduce la 150 de grade Celsius.

  9. Daca se foloseste vanilie naturala se despica pastaia, se razuiesc semintele si se pun intr-o craticioara cu 150 ml smantana.

  10. Se da in clocot apoi se tine pe foc foarte mic (cu grija, sa nu dea in foc!), timp de inca 10 minute.

  11. Se lasa sa se raceasca, se scoate pastaia si se foloseste pentru reteta.

  12. Branza de vaci se da prin sita. Acest pas nu este necesar daca utilizati crema de branza. Se mixeaza cu zaharul si faina pana se omogenizeaza foarte bine. 

  13. Se adauga smantana si se bate in continuare pana cand compozitia devine cremoasa; odata cu smantana se adauga si aromele (daca folositi esenta de vanilie, zahar vanilat sau coaja de citrice).

  14. Se incorporeaza pe rand cate un ou, folosind mixerul.

  15. Compozitia finala trebuie sa fie neteda si spumoasa.

  16. Se toarna crema peste blat, se niveleaza usor si se da la copt in cuptorul incins la 150 de grade Celsius.

  17. Cheesecake-ul se coace la 150 de grade Celsius, timp de 50-60 de minute, pana cand marginile sunt usor ridicate, iar mijlocul inca tremura putin. Daca are cumva tendinta sa se arda deasupra, se reduce focul si se acopera cu o coala de hartie de copt umezita cu apa.

  18. Se lasa sa se raceasca complet, in forma, apoi se da la frigider pentru minimum 3 ore inaintea servirii. Se scoate din forma.

  19. Daca nu ati folositi hartie de copt, desprindeti prajitura cu un cutit lung de baza formei metalice.

  20. Se poate servi ca atare, pudrata cu zahar, sau se pot adauga fructe proaspete, jeleuri de fructe, sos caramel, de ciocolata, conform preferintelor fiecaruia.