-
Scrumbia se curata de cei cativa solzisori pe care ii are, de intestine, se inlatura marginea cozii si capul, se spala foarte bine, se zvanta si se taie in bucati de cca 2-3 cm grosime si iar se spala, pana cand se elimina tot sangele de la sira spinarii.
-
Intr-o cratita adanca se asaza in straturi scrumbia si sarea grunjoasa, ultimul strat fiind de sare. Se lasa peste noapte la frigider. Se poate pune oricat de multa sare deoarece scrumbia isi ia sare doar atat cat ii trebuie. A doua zi bucatile de scrumbie se spala de sare si se lasa la scurs.
-
Apa si otetul se fierb, iar solutia obtinuta se lasa la racit.
-
Pe fundul borcanelor se asaza cateva rondele de ceapa, putin morcov ras, bucati de peste, iar deasupra din nou ceapa, morcov, apoi cateva boabe de piper, boabe de coriandru, boabe de mustar, foi de dafin, se toarna solutia racita si se infileteaza borcanele.
Se depoziteaza la racoare sau chiar in frigider.
Pestele se poate consuma dupa aproximativ o saptamana. Ideal ar fi sa-l conservati in borcane cat mai mici. Odata ce ati desfacut borcanul trebuie consumat. Pestele nu-si reduce semnificativ volumul in timpul marinarii.