Paine cu turmeric, seminte de floarea soarelui si susan

Ingrediente Paine cu turmeric, seminte de floarea soarelui si susan

Maia salbatica
  • 850 gr apa plata calduta la 25 de grade Celsius (impartita pe zile conform retetei)
  • 175 gr faina de secara (impartita pe zile conform retetei)
  • 650 gr faina alba (impartita pe zile conform retetei)
Paine cu maia, turmeric si seminte
  • 35 gr maia mama
  • 600 gr apa plata
  • 700 gr faina alba
  • 150 gr faina de secara
  • 10 gr sare de mare
  • 5-6 gr turmeric
  • 50 gr seminte de floarea soarelui prajite fara ulei
  • 10 gr seminte de susan prajite fara ulei
  • optional busuioc, oregano (ierburi aromatce dupa gust)
  • cat este necesar ulei de masline

Mod de preparare Paine cu turmeric, seminte de floarea soarelui si susan

Toate lucrurile bune cer pasiune si un bob zabava. Painea nu face exceptie avand in vedere ca reprezinta simbolul suprem atunci cand ne referim la mancare din vremuri imemoriale pana in prezent.

Painea insa nu este aceea cu care ne-au obisnuit comerciantii, plina de chimicale ci a ramas si probabil asa va ramane pentru totdeauna painea facuta din faina, apa si sare cu maia crescuta in casa.

Ce este maiaua? Maiaua este vie, este o cultura de drojdii crescuta in casa timp de sapte zile, pana ajunge la maturare. Abia atunci este buna pentru paine. Englezii ii spun “sourdough starter”, francezii “levain ” iar la noi i se mai spune si “plamadeala”. In sud, sub influenta turceasca, s-a instaurat termenul de “maia” si asa i-a ramas numele pana in zilele noastre.

Maiaua salbatica

Facerea plamadelii semana putin cu facerea lumii. Dureaza o saptamana si necesita rabdare, atentie si dragoste. In 6 zile creste iar in a 7-a zi ajunge la maturitate si poate fi folosita pentru prepararea painii.

Ziua 1.

Intr-un borcan de sticla, se amesteca 100 gr apa plata calda (25 grade Celsius) cu 50 gr faina de secara si 50 grame faina alba. Se asaza capacul peste borcan fara a-l infileta astfel incat sa poata patrunde aerul. Se lasa astfel 24 de ore intr-un loc ferit de curenti.

Ziua 2.

Veti observa ca apar mici bule, semn ca maiaua noastra a prins viata. Pastrati 75% din cultura obtinuta la care adaugati 75 gr apa, 25 gr faina de secara si 50 gr faina alba. Se lasa asa 12 ore, apoi se repeta procedeul, din 12 in 12 ore, respectand intocmai cantitatile mentionate mai sus, pana in ziua a 5 -a.

Ziua 5 si ziua 6

In ziua a 5 si a 6 a veti hrani maiaua tot din 12 in 12 ore dar se produce o schimbare: luam 75 grame din maia pe care o hranim cu 75 gr apa si 75 gr faina alba. Restul de maia se arunca.

Ziua 7

Maiaua este matura, este maiaua mama si o putem folosi la prepararea painii. Puteti pastra maiaua pana la sfarsitul vietii cu conditia sa o hraniti. Cand n-aveti timp sa-i dati de mancare puneti-o in frigider. Temperaturile scazute ii induc un fel de hibernare. Puteti chiar sa respectati acest obicei, tinand-o in frigider si hranind-o o data la 3 zile. In orice caz nu lasati maiaua nehranita in frigider mai mult de o saptamana. Daca totusi ati uitat de ea, “imbunati-o” oferindu-i mancare zilnic, 4-5 zile.

Paine cu turmeric, seminte de floarea soarelui si susan

  1. Se amesteca 35 gr de maia cu 150 gr apa plata si 150 gr faina alba tip 650. Se lasa intr-un loc ferit de curent aproximativ 6 ore; iarna se lasa 12 ore.

  2.  Aceasta “plamadeala”se amesteca cu 450 gr apa plata, 550 gr faina alba si 150g faina de secara. Se lasa tot amestecul pentru 20 de minute, acoperit cu o folie de plastic.

  3. Se adauga sarea de mare, turmericul, semintele de floarea soarelui si de susan si ierburile aromatice, daca folositi. Se framanta 10-15 minute impreuna cu putin ulei de masline, dupa care se lasa acoperit aproximativ 50 de minute.

  4. Dupa 50 de minute se mai framanta aluatul putin apoi se impatureste ca un plic, se desface “plicul” si se framanta din nou. Repetati procedeul de cateva ori.

  5. Se transfera aluatul pe o plansa de lucru, unsa cu ulei de masline si se imparte in doua,

  6. Se pregatesc doua tavi unse cu ulei de masline si tapetate cu faina.

  7. Din fiecare bucata de aluat se formeaza cate o paine lunga si se asaza in tavile pregatite la pasul anterior.

  8. Incingeti cuptorul la 220 grade Celsius si incepeti procesul de coacere al painii.

  9. In primele 10 minute painea se coace la abur. Pentru aceasta introduceti sub tavile in care se afla aluatul o tava plina cu apa.

  10. Dupa ce s-au scurs cele 10 minute, scoateti tava din cuptor si lasati painea sa se coaca inca 30-35 de minute. Tavile se scot imediat din cuptor si se lasa sa se raceasca.

    Nota: timpul mentionat nu include timpul de preparare pentru maia si nici timpul de dospire al aluatului