Orez persan cu fructe de berberis

Ingrediente Orez persan cu fructe de berberis

Compozitie
  • 1 cana orez basmati sau cu bobul lung
  • pesntru fierberea orezului apa
  • 1/2 cana fructe de berberis
  • 2 1/2 lingura zahar alb
  • 2 linguri apa de sofran
  • 5 linguri unt
  • 1/8 lingurita advieh (mix de condimente persan; se gaseste in magazinele de mirodenii on-line, ambalat in pachetele de 25 de gr)
  • dupa gust sare de mare
Apa de sofran
  • 4 linguri sofran
  • 4 linguri zahar
  • 5 linguri apa
Advieh – Mix de condimente persan
  • 1 lingurita scortisoara macinata
  • 1 lingurita nucsoara
  • 1 lingurita petale de trandafir uscate si macinate
  • 1 lingurita cardamom macinat
  • 1/2 lingurita chimion

Mod de preparare Orez persan cu fructe de berberis

Berberis sau Dracila, pe numele lui latin “Berberis vulgaris”, este un arbust spinos cu flori galbene si fructe rosii, in forma de boabe. La noi, este des intalnit in gardurile vii care strajuiesc aleile din parcuri. De la acest arbust se folosesc atat fructele cat si coaja acestuia, in scopuri terapeutice si gastronomice. Fructele uscate de dracila se gasesc in magazinele naturiste sau in magazinele cu specific arabesc. 

Advieh

Se amesteca toate ingredientele intr-un recipient care se inchide ermetic si poate fi folosit imediat.

Apa de sofran

Intr-un mojar se pun parti egale de sofran si zahar alb. Se macina bine cu pistilul.

  1. Se pune la fiert un ibric cu apa. Cand apa a dat in clocot se toarna apa peste sofran ( raportul este de: 1 ¼ linguri de apa pentru fiecare lingura de amestec de zahar si sofran).

  2. Se toarna intr-o sticluta care se inchide ermetic, se insurubeaza capacul, se scutura bine, apoi se scoate capacul si se lasa sa se raceasca la temperatura camerei.

  3. Se pastreaza la frigider, acoperita, cateva luni.

Prepararea orezului

  1. Orezul se spala de cateva ori sub jet de apa rece.

  2. Se scurge, se presara cu sare si se lasa cel putin o ora.

  3. Se aduce la fierbere o oala cu apa sarata si se adauga orezul.

  4. Fructele de berberis se pun la inmuiat intr-un castron cu apa, 10 minute.

  5. Cand a dat din nou in clocot, se fierbe orezul, 10 minute. In tot acest timp, se afaneaza de cateva ori, cu o lingura, amestecand delicat, de sus in jos. Nu amestecati in plan orizontal pentru ca se sfarama.

  6. Dupa cele 10 minute, se scurge orezul printr-o sita, apoi se trece sub un jet de apa rece, pentru a opri fierberea.

  7. Se topeste o lingura de unt, intr-o tigaie si se adauga fructele de berberis, scurse. Se amesteca cu zaharul pana cand fructele sunt bine acoperite de glazura de zahar si unt si incep sa se umfle. In acest moment, se adauga o lingura de apa de sofran si se lasa pe foc pana cand lichidul a fost absorbit complet.

  8. Intr-o alta tigaie, se topesc 4 linguri unt si se adauga ½ lingurita apa de sofran si 2 linguri cu varf de orez, pe care le nivelati cu o lingura de lemn. Aceasta va fi baza. Se ia de pe foc, se intinde jumatate din cantitatea de orez si se presara cu Advieh si 1/4 cana din amestecul de fructe de berberis. Se pastreaza ¼ cana de fructe pentru ultimul strat, apoi se asaza restul de orez si se presara si acesta cu mixul de condimente.

  9. Cu o coada de lingura, se fac 3-4 gauri in orez , se acopera tigaia si se pune din nou pe aragaz, la foc mediu, pana cand se formeaza o crusta crocanta.

  10. Se topeste ultima lingura de unt, se toarna ½ lingura apa de sofran si 1 lingura de apa. Se amesteca de cateva ori, se ia de pe foc si se toarna peste orez.

  11. Se acopera orezul din nou si se lasa la foc foarte mic, 1 ora.

    Se decoreaza cu fructele uscate pastrate si se poate servi