Blatul
-
Prepararea blaturilor incepe cu decuparea din hartie de copt a 6 forme rotunde cu diametrul de 26 cm. Pentru a usura munca, se poate folosi drept contur baza formei de tort, dupa care decupam formele de hartie cu ajutorul unei foarfeci.
-
Se separa galbenusurile de albusuri, iar albusurile impreuna cu sarea si zaharul se bat spuma.
-
Galbenusurile se amesteca impreuna cu spuma, la o viteza redusa a mixerului.
-
Faina se trece prin sita si se adauga amestecului de oua. Apoi, cu ajutorul unei linguri de lemn, prin miscari atente, se omogenizeaza amestecul.
-
Cele 6 forme de hartie se asaza intr-o tava, apoi cu ajutorul unei linguri se intinde blatul pe fiecare. Se pun in cuptorul preincalzit la 180 C. In aproximativ 15 minute le coacem pana capata o culoare deschisa.
-
Dupa ce blaturile s-au copt, se asaza deasupra lor o forma de tort de 24 cm diametru, cu ajutorul careia se decupeaza marginile.
Crema
-
Se topeste ciocolata amaruie in bain marie.
-
Ouale si zaharul se mixeaza, apoi se amesteca si cu ciocolata topita.
-
Preparatul se amesteca pana devine mai dens. Dupa aceea se da deoparte sa se raceasca.
-
Se asaza blaturile si crema, lasand deoparte un blat. Acesta se va glazura. Nici crema nu se va folosi toata. Se va pastra pentru partile laterale ale tortului.
-
In aceasta faza tortul se introduce la frigider cat timp se va prepara glazura.
Glazura
-
Pentru glazura, se topeste zaharul amestecand mereu, pana capata culoarea brun – deschis.
-
Se pun cateva picaturi de otet, iar in final se amesteca si cu untul.
-
Se unge rapid cu aceasta glazura blatul pus deoparte, apoi se taie radial feliile cu ajutorul unui cutit uns cu unt. Cand glazura s-a racit putin, se rup feliile de-a lungul semnelor facute.
Ornarea
-
Acum urmeaza ornarea: se pun gramajoare de frisca pe tortul scos din frigider si deasupra se asaza putin oblic feliile ornate cu caramel.
-
Invelirea partii laterale a tortului depinde de fantezia fiecaruia. Se poate folosi dupa gust: cocos razuit, granule de ciocolata sau orice altceva.
Citeste si: Tortul Dobos – Emblema Budapestei