Dobos Tort

Ingrediente Dobos Tort

Glazura
  • 150 gr zahar pudra
  • 1 lingurita unt
  • 2 picaturi otet
Blatul
  • 6 galbenusuri de ou
  • 6 albusuri de ou
  • 120 gr zahar
  • 120 gr faina
  • 1 praf sare
Crema
  • 6 oua intregi
  • 150 gr zahar pufra
  • 100 gr ciocolata amaruie razuita
  • 200 gr unt
Ornare
  • cat este nevoie frisca
  • cat este nevoie granule de ciocolata

Mod de preparare Dobos Tort

Blatul

  1. Prepararea blaturilor incepe cu decuparea din hartie de copt a 6 forme rotunde cu diametrul de 26 cm. Pentru a usura munca, se poate folosi drept contur baza formei de tort, dupa care decupam formele de hartie cu ajutorul unei foarfeci.

  2. Se separa galbenusurile de albusuri, iar albusurile impreuna cu sarea si zaharul se bat spuma.

  3. Galbenusurile se amesteca impreuna cu spuma, la o viteza redusa a mixerului.

  4. Faina se trece prin sita si se adauga amestecului de oua. Apoi, cu ajutorul unei linguri de lemn, prin miscari atente, se omogenizeaza amestecul.

  5. Cele 6 forme de hartie se asaza intr-o tava, apoi cu ajutorul unei linguri se intinde blatul pe fiecare. Se pun in cuptorul preincalzit la 180 C. In aproximativ 15 minute le coacem pana capata o culoare deschisa.

  6. Dupa ce blaturile s-au copt, se asaza deasupra lor o forma de tort de 24 cm diametru, cu ajutorul careia se decupeaza marginile.

Crema

  1. Se topeste ciocolata amaruie in bain marie.

  2. Ouale si zaharul se mixeaza, apoi se amesteca si cu ciocolata topita.

  3. Preparatul se amesteca pana devine mai dens. Dupa aceea se da deoparte sa se raceasca.

  4. Se asaza blaturile si crema, lasand deoparte un blat. Acesta se va glazura. Nici crema nu se va folosi toata. Se va pastra pentru partile laterale ale tortului.

  5. In aceasta faza tortul se introduce la frigider cat timp se va prepara glazura.

Glazura

  1. Pentru glazura, se topeste zaharul amestecand mereu, pana capata culoarea brun – deschis.

  2. Se pun cateva picaturi de otet, iar in final se amesteca si cu untul.

  3. Se unge rapid cu aceasta glazura blatul pus deoparte, apoi se taie radial feliile cu ajutorul unui cutit uns cu unt. Cand glazura s-a racit putin, se rup feliile de-a lungul semnelor facute.

Ornarea

  1. Acum urmeaza ornarea: se pun gramajoare de frisca pe tortul scos din frigider si deasupra se asaza putin oblic feliile ornate cu caramel.

  2. Invelirea partii laterale a tortului depinde de fantezia fiecaruia. Se poate folosi dupa gust: cocos razuit, granule de ciocolata sau orice altceva.

Citeste si: Tortul Dobos – Emblema Budapestei