Baclava de post

Ingrediente Baclava de post

Ingrediente pentru baclava
  • 1,5 pachet foi de placinta
  • 800 gr nuca
  • 5-8 linguri zahar tos
  • 4 linguri pesmet
  • 1/2 pachet margarina
Ingrediente pentru sirop
  • 2,5 litri apa
  • 1.5 kg zahar
  • 1 buc baton de vanilie
  • 2 buc baton de scortisoara
  • 3 buc cuisoare
  • coaja de la o lamaie si o portocala

Mod de preparare Baclava de post

De ce sa te chinui sa faci baclava, cand vorba aceea, o gasesti la orice colt de strada?! Pentru ca baclavaua ta va fi adevarata, aromata, parfumata, performanta, si iti garantez ca vei starni invidia oricaror doamne care vor gusta si vor exclama: Cum, stii sa faci baclava?!
Ei bine, da!

1. Jumatate din cantitatea de nuca se da prin masina de macinat, aceea veche ramasa de la bunica. Jumatate din nuca se coace la cuptor (atentie sa nu o arzi!), apoi se piseaza.

2. Cele doua cantitati de nuca se amesteca frumos cu 5-8 linguri de zahar (dupa gust) si cu 4 linguri de pesmet.

3. Intre timp ai topit margarina, cu care acum ungi tava de baclava. In tava incepi sa asezi foile de placinta, una cate una, unse intre ele, vreo 5-6. Pe ultima foaie, neunsa, asezi o jumatate din bogatia de nuca. Apoi din nou, foaie de foaie, unse intre ele, vreo 3-4, de data asta. Din nou, pe ultima foaie neunsa asezi restul de nuca. Dupa care pui capac restul foilor, iarasi unse intre ele cu margarina cea topita.

4. Odata asezate foile, indoi frumos colturile adunandu-le spre interior, ungi pentru ultima data totul si crestezi viitoarea baclava, dupa cum ti-ai dori sa fie de mari bucatile. Nu trebuie crestate pana in partea de jos a tavii, ci doar intr-o oarecare adancime, cat sa le patrunda focul cuptorului si mai apoi, siropul.

5. In cuptorul incins la foc mediu bagi tava si lasi baclavaua sa se coaca si rumeneasca frumos vreo 30-45 de minute (ai voie sa arunci un ochi din cand in cand si sa-i verifici bronzul!)

6. Vreme suficienta ca intre timp sa prepari siropul cel aromat din zaharul topit si legat in cei doi litri si jumatate de apa. In care pierzi vreo doua batoane de scortisoara, o pastaie de vanilie, crestata ca sa isi lase intregul parfum, coaja de portocala si lamaie si, la inspiratie, cele 3 cuisoare!

7. Pana ai facut siropul s-a copt si baclavaua care, rumena si calda, isi primeste prima portie de sirop–as zice intre o jumatate si doua treimi din cantitate. Odata insiropata, se mai tine la cuptor inca 20-30 minute, la foc modest.

8. In fine s-a racit. Acum o tai pina la capat si cand esti gata sa scoti prima bucatica si sa gusti, iti vei da seama daca e siropata indeajuns sau mai merita si ultima portie de sirop ramasa! Eu zic ca da, baclavaua inseamna in fond nuca inecata in ambrozie parfumata!

de Alina