Unt clarificat – Uleiul Ghee

Ingrediente Unt clarificat – Uleiul Ghee

Compozitie
  • 450 gr unt nesarat

Mod de preparare Unt clarificat – Uleiul Ghee

  1. Se pune untul intr-o tigaie adanca neaderenta la foc mediu pana se topeste.

  2. Se reduce focul cand untul incepe sa fiarba si se pastreaza aceasta intensitate pe tot parcursul retetei.  Nu se acopera tigaia.

  3. In timp ce untul fierbe se va forma spuma la suprafata si mici reziduuri albicioase pe fundul tigaii. Dupa un timp untul va incepe sa miroasa a pop-corn si va capata o frumoasa culoare aurie.

  4. Preparatul trebuie supravegheat in permanenta pentru ca se arde foarte usor. Dupa un timp va deveni limpede si auriu. Folosind o lingura foarte curata si uscata se va indeparta putina spuma pentru a fi siguri ca untul s-a limpezit pana la fundul tigaii.

  5. Cand s-a limpezit de tot si nu mai face spuma iar sunetul de fierbere inceteaza se ia tigaia de pe foc. Se lasa sa se raceasca pana devine caldut.

  6. Se strecoara printr-o sita fina sau printr-o panza de bumabac foarte curata intr-un recipient de sticla care se poate inchide etans.

  7. Untul Ghee este ars daca are un usor miros de nuca si o culoare maronie.

Note: Timpul de fierbere este calculat pentru cantitatea propusa. Cu cat se va folosi mai mult unt cu atat va creste timpul de fierbere.

Untul Ghee nu necesita depozitare in frigider si nu are termen de expirare, cu conditia sa fie exclus orice contact cu apa. O singura picatura de apa va compromite intregul borcan.

Teoretic cantitatea recomandata ar trebui sa umple un borcan de 500 ml. Practic, cantitatea obtinuta este in stransa legatura cu calitatea untului folosit.

Mai multe despre Untul Ghee aici si aici.

sursa retetei: http://www.ayurveda.com
sursa foto:http://en.wikipedia.org/wiki/Ghee