Tarta frageda cu pere si crema de migdale

Ingrediente Tarta frageda cu pere si crema de migdale

Compozitie
  • 300 gr faina
  • 150 gr zahar
  • 1 praf sare
  • 1 lingurita coaja rasa de lamaie
  • 150 gr unt foarte rece taiat cubulete
  • 1 galbenus
  • cateva linguri de apa foarte rece
Prepararea perelor
  • 3 – 4 pere mari
  • 200 gr zahar
  • 1 pastaie de vanilie
  • 1 baton de scortisoara
  • 4-5 cuisoare
  • 1 anason stelat
  • 2 – 3 bucati coaja de lamaie
Crema de migdale
  • 200 gr migdale decojite sau fulgi
  • 150 gr zahar
  • 150 gr unt
  • 2 oua intregi
  • 4 linguri coniac (optional)
  • 1 lingurita extract de vanilie
Pentru finisat
  • pentru uns tava unt
  • pentru presarat in tava faina
  • pentru decor zahar pudra (optional)

Mod de preparare Tarta frageda cu pere si crema de migdale

Aluatul pentru tarta

  1. Aluatul pentru tarta are nevoie de un timp de odihna la frigider de cel putin 1 ora inainte de a fi folosit:

  2. Faina, zaharul, sarea si coaja rasa de lamaie (cam 1 lingura de coaja de lamaie) se amesteca bine intr-un castron

  3. Se adauga untul taiat in bucatele mici sau razuit (untul sa fie foarte rece, chiar de la congelator).

  4. Se pulseaza cu robotul de cateva ori, pana cand ingredientele au un aspect nisipos, sau se incorporeaza untul in ingredientele uscate cu o furculita

  5. Galbenusul se bate cu 2 linguri de apa foarte rece si se adauga peste restul ingredientelor, framantand rapid cu mana sau cu robotul

  6. Se adauga pe rand cate 1 lingura de apa rece pana cand aluatul se leaga. Cantitatea de apa necesara poate diferi in functie de faina folosita.

  7. Se aduna aluatul la un loc intr-o bila care se infoliaza si se da la frigider timp de cel putin o ora. In acest timp se prepara perele

Prepararea perelor

  1. Perele se decojesc si se taie in jumatati. Se asaza perele intr-o craticioara si se acopera cu apa rece, apoi perele se scot si se lasa deoparte iar in apa ramasa se adauga cele 200 de grame de zahar si mirodeniile. Se da siropul in clocot apoi se adauga perele si se reduce focul, lasand sa fiarba incet, fara clocote, timp de 10-15 minute pana cand perele se inmoaie.

  2. Se scot perele din sirop si se scurg bine, apoi se lasa deoparte sa se raceasca (siropul se poate folosi la altceva, e foarte aromat).

Pentru crema de migdale sau crema frangipane

  1. Se pun migdalele intr-un procesor (aparat de rasnit diferite ingrediente) impreuna cu 50 de grame de zahar . Se macina fin. Untul si restul de zahar se mixeaza pana cand se formeaza o crema fina . Se adauga migdalele, coniacul si extractul de vanilie si se mixeaza pana la incorporare. Pe rand, se adauga si cele 2 oua intregi.

  2. Crema obtinuta se da la frigider pana cand va fi nevoie sa fie folosita.

Montarea tartei

  1. Pe planul de lucru presarat cu faina, se intinde aluatul intr-o foaie groasa de 4-5 mm., care se transfera cu ajutorul sucitorului in forma de tarta unsa cu unt. Se preseaza usor aluatul in forma iar aluatul in exces de pe margini se taie cu un cutit.

  2. Forma de tarta se da la frigider si se aprinde cuptorul, fixandu-l la 190 de grade Celsius.

  3. Se congeleaza aluatul in forma de tarta timp de 40 de minute – 1 ora.

  4. Intre timp, se scobeste casuta semintelor de la perelor si si se taie in felii subtiri.

  5. Se scoate aluatul din congelator se niveleaza crema frangipane in tarta, se aranjaza perele pe suprafata.

  6. Se da tarta la cuptor, se reduce temperatura la 180 de grade si se coace pana cand suprafata devine brun-aurie.

  7. Se lasa sa se raceasca pana la temperatura camerei apoi se poate portiona si manca, presarata sau nu cu zahar pudra, dupa dorinta fiecaruia.