Tapas (“capac” in spaniola) inseamna, de fapt, o colectie de gustari profund legate de cultura gastronomica spaniola. Orice poate fi tapas cu conditia sa fie adus impreuna cu o bautura alcoolica. De aceea ne ferim sa facem comparatii intre tapas si aperitive, antipasti sau snack-uri.
Exista chiar un verb rezultat din cuvantul tapas, “tapeo”, care inseamna sa colinzi barurile cu prietenii la un pahar si la o portie de tapas.
Niciodata nu se stie daca restaurantul ales va servi sau ce anume va servi ca tapas. De altfel, acesta este unul dintre criteriile de alegere a restaurantelor, pentru spanioli. Tapas poate varia de la cele mai simple gustari (branza, masline, paine prajita), pana la mici portii din mancarea pregatita in restaurant, pentru a-si convinge clientii sa comande si portia intreaga.
Noi va propunem o varianta de tapas cu care, speram, sa va surprindeti la randul dumneavoastra invitatii: tapas cu salata de naut si prune uscate, edamame, masline, salam, curmale si mozzarella. Dintre toate gustarile cea care necesita putin timp de pregatire este salata de naut cu prune uscate si, mai jos, va oferim reteta.
Salata de naut cu prune uscate
- Se incinge uleiul intr-o cratita mare, la foc mediu-iute.
- Se soteaza ceapa pana se inmoaie.
- Urmeaza nautul si prunele uscate.
- Se adauga supa, se asezoneaza cu putina scortisoara (daca folositi), si se lasa sa dea intr-un clocot. Se reduce focul si se lasa sa scada supa, 15 minute.
- Cand supa a scazut, se ia oala de pe foc, si se adauga rosiile, menta, migdalele (tocate sau jumatati), se stropeste cu putin ulei de masline (optional) si preparatul este gata.
Pentru celelalte tapas
Alegeti castronele asortate si puneti in fiecare dintre ele: mozzarella, maslinele, salamul, pastaile de soia si salata de naut.
Asezati-le pe o tava incapatoare, ornati cu crengute de curmal (atentie, curmalele se desprind foarte usor) si serviti alaturi de bautura preferata a invitatilor dumneavoastra.