Prepararea aluatului
Se preincalzeste cuptorul la 180 grade. Stafidele se pun la inmuiat in 2 linguri de rom. Se cerne faina.
Se pune laptele la incalzit impreuna cu zaharul si vanilia. Untul se topeste separat.
Se iau cateva linguri din laptele preparat mai devreme, se lasa sa se raceasca putin si se amesteca cu drojdia.
Se face o adancitura in mijlocul fainii, se toarna maiaua si se acopera cu o mana de faina. Se lasa la dospit, la loc cald, 10-15 min.
Se separa albusurile de galbenusuri. Se omogenizeaza galbenusurile cu sarea si coaja de lamaie.
Peste maia se adauga restul de lapte si galbenusurile, amestecand usor cu mana. Treptat, se adauga cate putin unt topit caldut si se continua framantarea aluatului.
Cand toate ingredientele s-au omogenizat, se lasa deoparte pana isi dubleaza volumul, intr-un loc cald, ferit de curenti.
Prepararea umpluturii
Se strecoara bine branza de vaci si se amesteca impreuna cu ouale, zaharul tos si pudra, coaja de lamaie, un praf de sare si stafidele muiate in rom. Se omogenizeaza si se lasa deoparte.
Dupa ce aluatul si-a dublat volumul, se ia o bucata si se modeleaza baza prajiturii. Se intinde o parte din aluat si se pune intr-o forma rotunda de tort, tapetata cu hartie de copt.
Aluatul ramas poate fi intins in foaie, care se va monta peste umplutura de branza, sau se imparte in trei suluri mari pentru impletitura de pe marginea prajiturii si doua suluri mai mici pentru crucea din mijlocul compozitiei de branza.
Se introduce forma in cuptor pentru 10 minute sau cat sa prinda o crusta.
Se scoate tava, se presara putin pesmet in interiorul prajiturii si se toarna compozitia de branza. Se asaza impletitura pe marginea prajiturii si se monteaza cruciulita din aluat.
Pasca se unge cu un galbenus de ou diluat cu 1 lingura de lapte si se da la cuptor pana se rumeneste.