Dulceata de zmeura cu miere

Ingrediente Dulceata de zmeura cu miere

Compozitie
  • 3 kg zmeura
  • 4-4,5 cani miere
  • 1 1/2 mere curatate de coaja si rase
  • 1 1/2 lingura suc de lamaie
Dulceata de zmeura clasica
  • 1 kg zmeura
  • 1 kg zahar
  • 2 lamai (doar zeama)

Mod de preparare Dulceata de zmeura cu miere

In cele ce urmeaza va propunem o alternativa mai sanatoasa la dulceata de zmeura cu zahar.
Dar aceasta nu inseamna ca nu va oferim si reteta „ca la mama acasa”.
Din cantitatile afisate rezulta 7 borcane de 400 gr.

  1. Se spala zmeura si se elimina tot ce este stricat sau foarte strivit.

  2. Intr-o cratita mare se amesteca toate ingredientele (zmeura, mierea, marul ras si zeama de lamaie). Se pune la foc iute.

  3. Cu cat fierbe mai mult cu atat produsul finit va fi mai dens.

  4. Indata ce amestecul incepe sa clocoteasca, se reduce focul (mediu) si se lasa sa fiarba in continuare cu clocote mici, aproximativ 30-60 minute. Se amesteca din cand in cand pentru a evita ca dulceata sa se lipeasca de fundul si peretii cratitei, In timpul fierberii se va forma la suprafata o spuma. Ramane la latitudinea fiecaruia daca o elimina sau nu.

Dulceata cu zmeura clasica

  1. Fructele se asaza intr-o cratita incapatoare alternativ cu zaharul, un strat de fructe, unul de zahar; se lasa in repaus timp de 2-3 ore, timp in care zaharul va extrage suficienta zeama din fructe.

  2. Se pune cratita pe foc iute se adauga zeama de lamaie si se fierbe. Spuma care se va forma la suprafata in timpul fierberii se indeparteaza cu o lingura iar peretii cratitei se vor sterge in mod repetat de aderentele de zahar cu ajutorul unei pensule inmuiate in apa rece, pentru a evita caramelizarea si schimbarea culorii dulcetei. Dupa aproximativ 25-30 de minute de fierbere, se scoate cate o lingura de sirop si se da la rece, verificand daca dulceata a capatat consistenta dorita. Prin racire, siropul se ingroasa si gelifica datorita pectinei. Nu se fierbe decat atat cat e nevoie.

Sterilizarea borcanelor

  1. Pentru reusita oricarei retete de gem, dulceata sau compot este esential ca borcanele sa fie foarte curate si sterilizate, capacele sa inchida perfect etans iar continutul sa fie sterilizat corect la finalul prepararii; sterilizarea borcanelor (una dintre metode) se poate face astfel: borcanele se spala bine cu apa calda si detergent de vase, se limpezesc in cateva ape si se sterg bine.

  2. Apoi, borcanele se asaza intr-o tava metalica si se umplu cu apa clocotita (tava metalica este obligatorie, altfel borcanele se vor sparge cand intra in contact cu lichidul fierbinte). Se lasa asa aproximativ 10 minute, apoi apa se goleste, borcanele se pun inapoi in tava si se introduc in cuptorul preincins la 150 de grade, pana se usuca bine. Se scot, se lasa sa se raceasca si sunt gata de umplut cu gem sau fructe pentru compot.

  3. Dulceata fierbinte se toarna in bocanele pregatite asezate pe o tava metalica, sa nu plesneasca. Se infileteaza capacele (sau se capseaza) si se dau cu tava cu tot in cuptorul incalzit la 120 de grade Celsius. Temperatura se metine timp de 45 de minute – 1 ora, apoi se stinge cuptorul si se lasa borcanele sa se raceasca lent inainte de a le pune in camara.

Se eticheteaza borcanele si se pastreaza intr-un loc intuncos si racoros.