Ingredientele mentionate sunt calculate pentru o forma de tarta cu diametru de 24 cm.
Aluatul
-
Faina, margarina taiata bucatele si sarea se pun intr-un castron. Se amesteca pana se obtine un aluat sfaramicios. Se adauga apa si se framanta in continuare, pana cand aluatul devine omogen si elastic. La prima vedere aluatul pare tare sau sfaramicios, dar este usor de lucrat si, dupa coacere, foarte gustos.
-
Se introduce aluatul 30 de minute, in frigider, apoi pegatim fructele.
-
Se spala afinele si se amesteca intr-un castron, cu zeama de lamaie, zaharul si amidonul.
-
Cuptorul se preincalzeste la 200º C . Se ia aluatul din frigider si se imparte in doua.
-
Se intinde cu sucitorul prima foaie. Chiar daca mai crapa pe margini, este usor de modelat.
-
Se desprinde foaia, cu grija, de pe blatul de lucru, cu ajutorul unui cutit cu lama lata si se pune in forma de tarta. Diametrul foii trebuie sa depaseasca cu 2 cm diametrul formei de placinta.
-
Se intinde, similar, si a doua foaie.
-
Se asaza fructele deasupra primei foi. Deasupra fructelor se asaza a doua foaie si se preseaza bine pe margini, astfel incat cele doua foi sa se lipeasca pe margini.. Se fac cateva incizii cu cutitul in mijloc si se coace aproximativ 45 min sau pana se rumeneste usor, deasupra.
-
Se lasa sa se raceasca, se decoreaza cu afine, se taie in felii si poate fi servita alaturi de inghetata de vanilie.