Laptele de migdale este printre cele mai iubite si apreciate bauturi din alimentatia vegana si nu numai. Spre deosebire de majoritatea bauturilor obtinute din nuci si seminte, care au un gust destul de pregnant, laptele de migdale are o aroma fina si suava, extrem de placuta. Se gaseste si in comert, gata preparat, dar la un pret destul de mare. Cu un robot de bucatarie mai puternic, in 10 minute, se obtine 1 litru de lapte cu maxim 7 RON.
Poate fi baut ca atare sau indulcit, folosit in prajituri sau in mancare, exact ca laptele de origine animala.
Pentru cei care nu l-au folosit inca, poate fi o noua provocare culinara.
-
Se amesteca in blender migdalele inmuiate cu apa pana se obtine o pasta cremoasa.
-
Se trece amestecul prin tifon sau sita. Pulpa ramasa se poate pastra la frigider pentru alte preparate (branza de migdale, prajituri raw, etc.).
-
Daca se doreste indulcirea laptelui, acesta se va pune din nou in blender si se amesteca cu ingredientele dorite pana la omogenizare.
-
Se pastreaza 3 – 5 zile in frigider intr-un recipient de sticla inchis ermetic. Se agita inainte de utilizare.
Note:
Din 100 gr migdale se obtine aproximativ 1 litru de lapte.
Timpul afisat nu include si timpul de inmuiere (de seara pana dimineata).
Aceasta este reteta de baza.
Facultativ, laptele poate fi amestecat cu toate, cu o parte din ingredientele optionale sau, dupa bunul plac, cu alte ingrediente la alegere (seminte de susan, etc)..