Ingrediente Gem de citrice

Compozitie
  • 6 portocale
  • 4 grapefruit
  • 2 lamai
  • 3 cani apa/la 1 cana de fructe
  • 1 cana zahar/la 1 cana de fructe

Mod de preparare Gem de citrice

Dulceturile se fac vara, nu? Exact cand este atat de cald incat ultimul lucru pe care l-ai face este sa dai drumul la aragaz si sa fierbi niste cinstite visine sau caise…

Si-atunci, de ce sa nu-ti oferim acum un pretext parfumat pentru a da drumul la aragaz si a fierbe niste citrice iernatice?
(Daca vei folosi gemul de citrice la un tort de, si cu ciocolata, asta, zau, nu e vina noastra!)

  1. Cele sase portocale, cele patru grapefruits si cele doua lamai se curata frumos de coaja, cu dichis si atentie la pielita alba si amara. Odata decojite, se taie cu acelasi dichis si un cutit bun, cubulete. Gospodina masoara cubuletele cu… o masura. Poate fi o cana, poate fi o farfurie adanca. Numai sa nu uiti care anume. Astfel, la o masura de cubulete adaugi trei masuri de apa si pui la fiert.
  2. Sa clocoteasca cinci minute, nu mai mult…azi. Pentru ca operatiunea asta se face o data pe zi, timp de patru zile. Cinci minute de clocot, dupa care acoperi oala si o lasi sa se odihneasca. Maine iar, vreme de patru zile.
  3. In a cincea zi iti aduci aminte de masura folosita, da? Si la o masura de cubulete, acum bine fierte, adaugi o masura de zahar. Si te apuci gospodareste de fiert gemul de citrice ca pe orice gem. Clocot, spuma spumuita, incercat siropul daca e suficient de legat.
  4. Maestrele bunici in ale gemurilor spun ca atunci cand picuri din lingurita usor racita sirop pe-o farfuriuta si biluta ramine biluta, atunci ai si tras oala de pe foc pentru ca gemu-i gata. Atentie, pana verifici de-i legat siropul ‘au ba, trage oala de pe foc! O repui la fiert daca e cazul.

De vrei si doar de vrei, poti adauga in toata povestea fiertului de-a cincea zi si o teaca de vanilie impartita in doua-trei, dulce si innebunitor parfum.
Ca ies doua-trei, hai patru borcanele de gem auriu, garantez ca atunci cind il vei gusta, vei spune: Aah, trebuie sa mai fac un rand!

de Alina