Despre proprietatile terapeutice ale zmeurei citeste aici.
Membra a familiei trandafirilor, zmeura are un gust minunat, dulce si intens, fiind considerata cea mai aromata dintre toate fructele de padure. Putini stiu ca zmeura poate avea si alte culori: neagra, galbena sau aurie, varietati folosite, in special pentru decorarea preparatelor culinare rafinate.
Oamenii de stiinta n-au stabilit inca locul ei de origine. Se pare ca a aparut simultan pe toate cele 5 continente si prezinta o enorma diversitate de specii si subspecii. Anumite soiuri de zmeura au aparut doar in Alasaka si in Nordul asiei, altele sunt specifice Asiei de Est si Insulelor Hawai si in sfarsit exista si speciile cunoscute noua, aparute doar in Europa si in America de Nord.
Ceea ce se stie cu siguranta: este printre primele fructe de padure cultivate, prima cultura atestata avand 2000 de ani.
De atunci a patruns fara drept de apel in gastronomia tuturor popoarelor si-si pastreaza locul special pana in zilele noastre.
Piure-uri, inghetate, dulceturi sau gemuri, prajituri,torturi, umpluturi, salate de fructe sau in combinatie cu legume, mic-dejunuri delicioase sunt doar cateva din aplicatiile zmeurei in bucatarie.
Zmeura este esentiala in clasicul desert englezesc, “Summer pudding” unde este combinata cu alte fructe de padure pentru un gust savuros si racoritor in acelasi timp.
Pentru succesul unui preparat pe baza de zmeura ar trebui respectate cateva reguli de baza:
Fructele se spala doar inainte de utilizare, sub jet de apa cu presiune joasa (dusul este o solutie buna), apoi se intind pe prosoape de hartie si se usuca cu ajutorul altui prosop de hartie prin tamponari usoare.
Nu se lasa mai mult de 30 de minute la temperatura camerei pentru ca se ofilesc.
Nu achizitionati zmeura foarte coapta sau care s-a inmuiat deja, decat daca preparati imediat un piure.
Cateva idei rapide si delicioase cu zmeura
Amestecati zmeura proaspata cu porridge de ovaz pentru un mic dejun delicios.
Chiar daca vi se pare cel putin ciudat, stropiti zmeura cu cateva picaturi de otet balsamic. Gustul va fi divin.
Amestecati iaurt integral cu zmeura, miere si frunze proaspete de menta taiate marunt. Acesta poate fi micul dumneavoastra dejun sau un topping interesant pentru orice prajitura.
Orice preparat din pui va capata o savoare deosebita in compania unui piure de zmeura.
Nu va temeti sa inovati. Nu puteti gresi folosind zmeura in preparatele dumneavoastra.
Surse: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=39
www.wikipedia.com