Wasabi este o plantă din familia Crucifere, familie de plante din care face parte si varza, conopida, hreanul si mustarul. Wasabi este o planta originara din arhipelangul nipon, de unde si denumirea de „hrean japonez”.
Radacina este cea care se foloseste din planta de wasabi pentru condimentarea mancarurilor. Aceasta se da prin razatoare pentru a se obtine pasta de wasabi (pasta are culoarea verde). Gustul de wasabi este asemanator hreanului, la fel si senzatia de desfundare a cailor nazale datorita iutelii sale. Pasta de wasabi trebuie consumata imediat dupa preparare pentru a nu-si pierde gustul intepator. Se foloseste in special pentru sushi si sashimi, ca pasta servita langa sau in combinatie cu sos de soia (wasabi-joyu).
Ocazional, se pot folosi si frunzele de wasabi care au si ele aroma iute, dar nu atat de puternica.
In Romania, wasabi se comercializeaza ca pasta in tuburi de plastic in principalele supermarketuri si hipermarketuri, la raionul de produse etnice. Dupa desfacerea tubului, pasta de wasabi se tine la rece si se consuma cat mai repede pentru a nu-si pierde aroma.
In prezent, wasabi se cultiva si in China, Taiwan, Noua Zeelanda si in SUA. Din cauza costurilor mari pentru cultivarea acestei plante, in multe restaurante din Europa se serveste pasta pe baza de inlocuitori (hrean obisnuit amestecat cu mustar si colorant alimentar).