Engleza: Vanilla
Franceza: Vanille
Vanilia este inconfundabila. Nimic nu poate inlocui parfumul si gustul rafinat al acesteia.
Dar ce este vanilia? Vanilia este o orhidee care paraziteaza copacii din Mexic. De altfel, doar acolo poate creste in mod natural.
O alta particularitate a vaniliei este ca poate fi polenizata doar de catre albinele mexicane si pasarile colibri, singurele capabile sa patrunda prin membrana care separa staminele de pistil. Si totusi cum se inmulteste in afara arealului ei de raspandire, avand in vedere ca in lume se consuma cantitati impresionante de vanilie ?
In 1841, un copil de 12 ani, Edmund Albius, sclav pe o plantatie din Reunion, din joaca, pune la punct o metoda de polenizare care se foloseste si astazi, folosind un betisor de bambus pentru a ridica membrana si degetul pentru a raspandi polenul.
Prepararea vaniliei este destul de dificila dar este necesara pentru ca pastaile proaspete nu au gust.
Datorita procesului de polenizare care se face numai manual si a procedurilor de prelucrare sofisticate, vanilia naturala este extrem de scumpa (urmeaza imediat dupa sofran si trufe).
Prima utilizare a vaniliei a fost in aromatizarea ciocolatei, vechii mayasi si azteci nici nu concepeau o ciocolata preparata fara vanilie, mai ales cand era oferita ca ofranda zeilor.
Si, de altfel, asa si-a inceput cariera gastronomica si in Europa. Apoi prin extensie, a inceput sa fie folosita la prepararea unui numar din ce in ce mai mare de dulciuri: budinci, prajituri, produse de patiserie.
Singura problema in ceea ce priveste vanilia este ca, fiind atat de scumpa, este inlocuita in majoritatea cazurilor cu varianta sintetica, vanilina. Ba mai mult decat atat, pe langa soiurile nobile de pastai de vanilie, se comercializeaza si cele mai putin valoroase al caror gust este imbogatit tot cu vanilina.
Cu atatea interventii si modificari, ne-a trecut prin gand si ideea poznasa, ca poate, o parte dintre noi nu a simtit gustul adevarat al vaniliei, inca.