Usturoiul negru sau usturoiul fermentat este o specialitate traditionala din bucataria coreeana care, mai nou, a devenit extrem de raspandita in America de Nord.
Se gaseste ce-i drept la un pret destul de piperat (aproximativ 120 RON pentru 2 capatani de usturoi negru) dar avantajele sunt pe masura: poate fi consumat oricand si oricum, in acelasi mod in care este folosit usturoiul comun dar mirosul neplacut nu persista. In plus, poate ca nu arata foarte apetisant, dar are aproape de doua ori mai multi antioxidanti decat fratele sau mai aratos. Astfel, el ajuta la evitarea radicalilor liberi proveniti de la fum, poluare, soare si alte lucruri nocive pentru organism.
Pentru cei care doresc sa experimenteze sau, pur si simplu, vor sa stie cum se obtine aceasta delicatesa prezentam in continuare reteta pentru obtinerea usturoiul negru acasa.
Va spunem din capul locului ca , desi procesul de fermentare al usturoiului este relativ simplu, dureaza minim 10 zile, maxim 40 zile, iar factura la curent sau la gaze va creste substantial.
Desigur satisfactiile vor fi pe masura consumand din “recolta” proprie de usturoi negru.
Se pun in tava dehidratorului sau a cuptorului (dezvoltam si aceasta problema mai jos) cate capatani de usturoi dorim sa fermentam.
Se inveleste tava cat mai strans cu folie alimentara pentru a pastra perfect aroma usturoiului.
Se introduce tava in cuptorul preincalzit la 60 de grade Celsius.
Si acum a venit momentul sa discutam si despre cuptoare. Multe dintre ele pot fi setate la 60 de grade dar in cazul unui cuptor performant este suficient sa-l lasati cu lumina pilot aprinsa dar dezavantajul este ca va trebui lasat asa o perioada lunga de timp. Dintre toate variantele aceasta este probabil cea mai ieftina si sigura metoda.
Puteti folosi orice altceva: un dehidrator (din care scoateti una din tavi), un rice cooker setat pe “warm”, un slow cooker. Trebuie doar sa va asigurati ca usturoiul ramane la o temperatura constanta intre 54 si 65 grade Celsius.
Se lasa la fermentat 40 de zile. Usturoiul poate fi consumat incepand cu a 10-a zi dar pentru a obtine rezultate maxime va trebui sa asteptati 40 de zile. In acest timp usturoiul se va inchide la culoare, se va inmuia si-si va schimba consistenta devenind…tartinabil. Gustul va deveni usor dulceag asemanator cu usturoiul copt dar cu o textura mai bogata.
Pentru un rezultat perfect asigurati-va ca folositi numai capatani de usturoi foarte sanatoase, fara pete sau care sa se curete foarte usor. Ganditi-va ca prin procesul de fermentare usturoiul isi va intensifica proprietatile deci merita sa folositi un usturoi de cea mai buna calitate.
Poate fi amuzant ca experiment dar pe termen lung acest procedeu nu este indicat decat daca va decideti sa produceti o cantitate substantiala de usturoi negru din cauza costurilor piperate.