Usturoiul (Allium sativum)

Foto credit @ Usturoiul (Allium sativum)

Usturoiul – condiment si medicament este una dintre cele mai iubite si apreciate legume din lume.

Face parte din familia cepei si inca din vremea Egiptului Antic sta pe mesele si in dulapioarele de medicamente ale omenirii.

Hipocrate prescria usturoiul pentru o serie de afectiuni incepand cu cele respiratorii si terminand cu cele parazitare, de digestie sau oboseala. De aceea, sportivilor greci li se administrau cantitati mari de usturoi, pentru ca se credea ca le mareste rezistenta la oboseala.

In Asia de Est si in Nepal usturoiul se administra pentru bronsita, hipertensiune arteriala, tuberculoza, afectiuni hepatice, dizenterie, flatulenta, colici, viermi intestinali, reumatism, diabet si febra.

Interesant este ca, in acelasi timp, culturi care nu au interactionat niciodata, au ajuns la concluzii similare in privinta beneficiilor usturoiului.

Si astazi usturoiul este folosit in medicina

Medici respectati recomanda pacientilor lor consumul usturoiului in cazuri de arteroscleroza, colesterol ridicat, atac de cord, probleme coronariene si hipertensiune.

In medicina naturista se recomanda si pentru diferite forme de cancer dar efectul acestuia asupra afectiunilor canceroase nu a fost inca perfect documentat din punct de vedere stiintific.

Un studiu publicat in Food and Chemical Toxicology avertizeaza ca usturoiul gatit pierde din efectele antiinflamatorii. Aceasta poate fi o problema pentru persoanele care nu suporta gustul sau mirosul usturoiului crud. In acest caz se recomanda varianta de a lua suplimente cu usturoi.

Despre usturoi se spun, se stiu sau se crede ca se stiu multe. Iata ce a identificat stiinta pana acum.

Usturoiul poate reduce riscul aparitiei cancerului la plamani

Oamenii care mananca usturoi crud de cel putin doua ori pe saptamana au un risc cu 44% mai scazut de a dezvolta cancer la plamani, conform unui studiu desfasurat in China, la Centrul pentru preventia si controlul bolilor din Jiangsu. Studiul a fost publicat in revista medicala Cancer Prevention Research. 

Tumori canceroase pe creier

Compusii organo-sulfurosi identificati in usturoi au fost eficienti in distrugerea efectiva a celulelor din glioblastoame, niste tumori canceroase mortale ce se dezvolta pe creier.

Oamenii de stiinta de la Universitatea Medicala din Carolina De Sud, au notat in revista de specialitate Cancer ca trei compusi organo-sulfurosi ai usturoiului si-au demonstrat eficacitatea in eradicarea celulelor cancerose de pe creier.

Dr. Ray Swapan, unul dintre coautorii studiului, nota cu entuziasm ca “aceasta cercetare este un mare pas inainte in obtinerea medicamentelor naturale, bazate pe plante, pentru controlul si eradicarea tumorilor maligne ale creierului.”

Previne osteoartrita

Femeile care mananca legume din familia Allium (usturoi, ceapa, praz, leurda, arpagic) au mai multe sanse sa nu se imbolnaveasca de osteoartrita. La aceasta concluzie a ajuns echipa de cercetatori de la  King’s College London de la University of East Anglia.

Autorii studiului au spus ca descoperirile lor nu numai ca au subliniat impactul pe care il are dieta asupra osteoartritei, dar au demonstrat potentialul pe care il are tratamentul acestei boli cu compusi din usturoi.

Este un antibiotic foarte puternic

Medicii au constatat cu surprindere ca un anumit compus al usturoiului este de doua ori mai puternic decat doua antibiotice foarte populare in tratarea infectiilor intestinale cu Campylobacter bacterium.

Dr. Xiaonan Lu, de la Washington State University, spunea “Rezultatele acestui studiu ma entuziasmeaza foarte mult pentru ca demonstreaza cum pot fi reduse bolile cauzate de aceasta bacterie doar prin suplimentarea dietei cu usturoi.”

Protejeaza inima

Acelasi compus din usturoi care are functie de antibiotic mai face o fapta buna si protejeaza organismul in timpul unei operatii pe cord si dupa un atac de cord. Cei de la Emory University School of Medicine, care au descoperit acest aspect, considera ca usturoiul poate fi folosit cu succes si in cazul sincopelor cardiace si al cardiomiopatiiilor – efect secundar al bolii diabetice si principala cauza de deces in randul pacientilor cu diabet.

Colesterolul si hipertensiunea

Un studiu efectuat de catre cercetatorii de la Universitatea din Ankara, asupra a doua grupuri de pacienti cu niveluri mari ale colesterolului (unul cu hipertensiune si celalalt cu tensiune normala) au aratat ca dupa 4 luni in care acestia au luat zilnic suplimente cu usturoi, efectul a fost ca  s-a imbunatatit profilul lipidic al sangelui, s-a intarit potentialul antoxidant al sangelui care a condus la o reducere semnificativa a presiunii arteriale. De asemenea, a condus la reducerea nivelului reactiilor de oxidare in organism.

Cancerul de prostata

Medicii de la Departamentul de Urologie din cadrul spitalului China-Japan Friendship Hospital din Beijing, au condus un studiu pentru a evalua relatia dintre usturoi si ceilalti membrii ai familie Allium si riscul de aparitie al cancerului la prostata.

Acestia au scris ca “Suplimentarea dietei cu legume din familia Allium si in special cu usturoi poate fi legata de reducerea riscului aparitiei cancerului la prostata”.

Leziuni ale ficatului provocate de alcool

Oamenii de stiinta de la The Institute of Toxicology, School of Public Health, Shandong University, China, au reusit sa determine ca anumiti compusi din usturoi protejeaza ficatul impotriva stresului oxidativ indus de etanol (principalul compus al alcoolului)

Nasterile premature

Infectiile microbiene la gravide pot avea ca efect secundar nasterea prematura. Doi medici norvegieni de la Division of Epidemiology, Norwegian Institute of Public Health, au demonstrat ca exista o legatura directa intre scaderea riscului de nastere prematura si suplimentarea dietei cu usturoi si fructe uscate.

La studiu au participat peste 18000 de femei cu risc de nastere prematura, dintre care 5% prezentau risc de avort spontan.

Studiul a aratat ca imbogatirea dietei cu alimente antimicrobiene si probiotice este importanta in reducerea riscului de nastere prematura. In special in cazul usturoiului s-au inregistrat rezultate clare.

Usturoiul si racelile

Dr. Julia Fashner, Kevin Ericson si Sarah Werner de la St. Joseph Family Medicine Residency, Mishawaka, Indiana, au condus un studiu intitulat “Tratamentul racelilor comune la copii si adulti” publicat in American Family Physician.

Acestia au raportat ca daca se consuma usturoi in scop profilactic, scade riscul racelilor, in schimb nu s-a inregistrat nici un efect pe durata racelii.

Sursa:http://www.medicalnewstoday.com