Urzica (Urtica Dioica)

Foto credit @ Urzica (Urtica Dioica)

Engleza: Nettle
Franceza: Ortie

Ce fel de primavara ar fi daca nu preparam macar o mancare de urzici si apoi nu ne spalam parul cu apa in care au fiert urzicile?

Stiti de ce este foarte important sa consumam urzici? Pentru ca sunt foarte bogate in minerale si amelioreaza alergiile si starile febrile, iar primavara este anotimpul “preferat” al acestor neplaceri sezoniere. 10 grame de urzici contin 290 miligrame de calciu si 86 miligrame magneziu. Prin comparatie, 10 grame de spanac contin 10 miligrame de calciu si 8 miligrame magneziu.

Intepatoarea urzica este gustoasa si poate fi pregatita ca si spanacul, cu observatia ca nu v-am recomanda sa o introduceti cruda in alimentatie. Cea mai buna formula pentru gatirea urzicilor este oparirea acestora cu apa clocotita si transformarea in piure. Scapam de urzicaturi si pastram, astfel, intreaga bogatie de substante nutritive prezenta in urzici. Aceasta nu insemna ca nu se poate prepara mancare sau supa din urzici. Sunt absolut delicioase.

Pentru cine nu poate suporta gustul de urzici exista varianta ceaiului de urzici pe care il putem “pacali” cu o lingurita de miere si zeama de lamaie sau a tincturii de urzici dizolvata in apa.

Iar din urzica se pot folosi atat frunzele cat si semintele sau radacinile.

Calmarea pielii

Stim ca suna extrem de amuzant, dar ceaiul de seminte de urzica este folosit si in zilele noastre pentru ameliorarea mancarimilor si umflaturilor cauzate de infectii ale pielii si pentru reintinerirea pielii uscate si mature. Preparati ceaiul, lasati sa se raceasca, strecurati si aplicati lichidul rezultat sub forma de comprese.

Amelioreaza afectiunile prostatei

Radacina de urzica este folosita pentru tratarea afectiunilor prostatei. Se gaseste atat sub forma de capsule, extracte alcoolice sau ceaiuri pentru ameliorarea disconfortului urinar, unul din simptomele cele mai neplacute ale acestei afectiuni.

Beneficiile urzicilor in medicina tibetana

Medicina tibetana are un respect deosebit pentru aceasta planta si ii atribuie urmatoarele calitati: stimuleaza sistemul limfatic, amelioreaza simptomele artritei, ajuta la eliminarea acidului uric, sustine functionarea glandelor suprarenale, este benefic atat pentru mama cat si pentru fat, stimuleaza lactatia, amelioreaza simtomele menopauzei si crampele menstruale, este adjuvant in boli renale, reduce hipertensiunea arteriala, este un adjuvant exceptional in cazul afectiunilor respiratorii, inclusiv in astm, opreste sangerarile, reduce inflamatiile, reduce incidenta cancerului de prostata, reduce inflamatiile pielii, reduce senzatiile de voma, elimina rinitia alergica, vindeca racelile, amelioreaza diareea, reduce gingivita, distruge parazitii intestinali, sustine buna functionare a sistemului endocrin.

Ce trebuie sa mai stiti este ca urzica, fiind o planta medicinala in primul rand, are substante active puternice care pot interactiona cu alte medicamente. Daca luati anumite medicamente, inainte de a introduce urzica in dieta, consultati-va cu un specialist.

Sursa: http://consciouslifenews.com/29-nettle-tea-benefits-sipping-nettle-tea-better-health/ –

http://www.livestrong.com/article/440537-nettle-tea-benefits-and-warnings/