Cand nu aveti ricotta proaspata puteti folosi cu succes urda noastra neaosa. Modul de obtinere este aproape identic. Nu va trebuie decat un furnizor bun si problema este rezolvata.
Pe langa aceasta mare calitate, urda este celebra pentru ajutorul pe care il ofera celor care vor sa slabeasca sau doar sa-si pastreze silueta, pentru ca are un continut bogat in proteine dar este foarte saraca in grasimi.
Acest lucru se datoreaza modului unic de obtinere al acestui tip de branza: spre desosebire de celelalte tipuri de branza, aceasta se obtine din zerul ramas dupa prepararea casului dulce. Tehnic vorbind, este un subprodus al casului.
Practic, este, poate, cea mai sanatoasa branza obtinuta pana acum, cu mijloace artizanale.
Procedeul necesita timp si resurse, caci din 10 kilograme de zer se obtine doar 1 kilogram de urda dar rezultatul este delicios, sanatos si satios.
In toata zona Balcanilor, urda este tinuta la loc de cinste, fie ca aperitiv traditional alaturi de rosii, ceapa verde si ardei gras, alaturi de o mamaliguta “light” sau in clatite si placinte de diferite feluri si forme, amestecata cu marar si putina sare, daca nu agreeati gustul dulceag.
Pentru o urda mai “zemoasa” amestecati urda cu iaurt, iar senzatia de “uscaciune” dispare, fara a distruge silueta,
Sa nu va mirati ca este branza preferata a fotomodelelor si a sportivilor.”Urda e bogata in aminoacizi ramificati care cresc masa musculara”, spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare din Bucuresti. Cat despre fotomodele, nu cred ca este cazul sa mai explicam de ce o prefera.
Data viitoare cand mergeti in piata, poate va decideti pentru urda si veti avea o surpriza placuta si in domeniul finantelor familiei: este semnificativ mai ieftina.
de Catalina