Craciunul se apropie cu pasi repezi. Invitatiile au fost trimise si pornim cu avant, la piata si prin magazine. Poate ca ne-am saturat de un Craciun traditional si vrem altceva, nou, proaspat si exotic sau, de ce nu, un Craciun vegetarian.
Pare greu de realizat; de fapt, este doar o chestiune de cutume si atat.
De exemplu: sa incepem prin a ciocni un cidru de mere sau un “Ponche” (un punch de fructe, care se serveste fierbinte, de Craciun) ca in Argentina.
La aperitiv, de ce n-am incerca un pate de foie gras (care nu lipseste de pe masa de Craciun a francezului), felii de somon afumat sau rulouri cu somon si branza ca in Danemarca, caracatita fiarta ca in Portugalia, ouă umplute cu limbă de vită, cu crema de branza sau houmous, tartine cu crema picanta de branza sau, pentru ca o data pe an este Craciunul, blini rusesti cu smantana si caviar. De ce nu, o salata a la rousse cu maioneza vegana, rosii umplute cu salata de vinete, halloumi prajit sau tofu prajit si niste pateuri cu spanac sau ciuperci
Daca musafirii vin infrigurati de pe drum, le putem oferi niste aperitive calde: rosii umplute cu spanac si muguri de pin, creveti picanti cu portocale sau niste oua scotiene.
In loc de ciorba traditionala, de ce n-am incerca o supa din mai multe soiuri de ciuperci, ca in Polonia, o supa usoara de peste sau o supa de creveti (nu este chiar atat de scumpa pe cat pare).
La felul principal, ne-am putea uimi invitatii cu o friptura de rata cu gutui, o friptura de gasca cu galuste si varza rosie (absolut delicioasa, nelipsita de pe masa unui ceh care se respecta), porc cu ananas sau glazurat cu miere si mustar, muschi de porc cu prosciutto si gorgonzola, vita cu ciuperci de padure, vanat cu fructe de padure, un pui in ierburi mediteraneene sau pastrav in folie, cu capere. Si ce bune sunt niste sarmalute de post in foi de varza acra sau o friptura de ciuperci pleurotus cu ulei din seminte de struguri.
Sa umblam putin si la garnituri si sa inlocuim banalul piure de cartofi cu un piure de conopida, de castane sau de broccoli, un orez cu ciuperci si curry sau un risotto alla milanese, legume gratinate sau, hai, bine, daca suntem profund atasati de cartofi, sa incercam niste cartofi la cuptor cu rozmarin.
In loc de cozonacul autohton, poate gustam un Panettone italian, Christstollen-ul nemtesc (un cozonac cu fructe) sau Kouglof-ul alsacian.
Si, ca sa incheiem apoteotic, la desert un tort de ciocolata cu portocale, un mousse de ciocolata, un tort de smantana cu rodii sau o salata de fructe cu bezele moi (ca in Mexic).
Cireasa de pe tort: un platou cu branzeturi, fructe si nuci alaturi de un prosecco.
Acestea sunt doar niste exemple din traditiile altor popoare.
Este nevoie doar de putina imaginatie, pentru un Craciun altfel. Si, evident, nu neglijati decorarea bradului si a mesei festive de Craciun.
de Catalina