Citeste si: Cate feluri de ulei de masline exista?
Desigur stim cu totii: prajeala este mama tuturor relelor din alimentatie.
Si totusi, uneori, ochii vad, inima cere iar constiinta ramane hipnotizata in fata unui preparat savuros, prajit cu simtul raspunderii.
Pentru a atenua “dezastrul” se recomanda, in acest caz, folosirea uleiurilor rafinate care au un punct de fumigatie mare (punctul de fumigatie este momentul in care uleiul se distruge sub actiunea temperaturii crescute si descarca produsi toxici, chiar cancerigeni).
Spre deosebire de acestea, uleiurile nerafinate nu sunt recomandate pentru prajit. Devin toxice atunci cand sunt puse pe foc si au punctul de ardere cel mai scazut.
Iata si lista uleiurilor recomandate pentru prajit:
Ulei de masline pur 216°C
Ulei de alune de padure 221°C
Ulei de cocos rafinat 232°C
Ulei de porumb rafinat 232°C
Ulei de arahide rafinat 232°C
Ulei de susan semi-rafinat 232°C
Ulei de soia rafinat 232°C
Ulei de floarea soarelui semi-rafinat 232°C
Ulei de floarea soarelui rafinat 232°C
Ulei de palmier nehidrogenat235°C
Ulei de rapita rafinat 240°C
Ulei de orez 254°C
Ulei de sofranel (Carthamus tinctorius) rafinat 266°C
Ulei de avocado 271°C
si ceva mai special, Uleiul sau Untul Ghee (aici reteta)
Ideal este uleiul al carui punct de fumigatie se indeparteaza binisor de pragul de 200°C – temperatura la care se realizeaza prajirea.
De ce mai discutam acest subiect cand avem la indemana uleiul de floarea soarelui?
Cel mai utilizat ulei din Romania este, fara doar si poate, uleiul de floarea soarelui. Uleiul de floarea-soarelui contine vitamine importante, in special vitamina E, un antioxidant puternic. Se foloseste corect in salate sau in preparate după ce au fost fierte si racite (supe, ciorbe, legume şi mancaruri la cuptor). Chiar daca varianta rafinata are un punct de fumigatie ridicat, acesta nu este recomandat de anumiti nutritionisti la prajire pentru ca raportul dintre Omega 6 si Omega 3 este prea mare, respectiv 148:1 (spre exemplu, uleiul de masline are raportul de numai 9:1).
Unanimitate de voturi au primit: uleiul de palmier nehidrogenat, cel de masline rafinat, uleiul de porumb rafinat si untul sau uleiul (cum i se mai spune) ghee.
Povestea untului ghee merita spusa pe indelete si o veti gasi aici.