Uimitoarea Aloe Vera

Foto credit @ Uimitoarea Aloe Vera

De peste 6000 de ani, Aloe Vera este considerata una dintre cele mai puternice plante medicinale din lume. Se considera ca sucul ei este un adevarat elixir pentru nenumarate afectiuni, de la leziuni ale pielii, pana la afectiuni interne.

Studiile clinice sunt inca la inceput iar rezultatele obtinute pe cale stiintifica se cam bat cap in cap. Pe de alta parte, teoria conspiratiei “cade” in cazul acestei plante, intrucat exista o adevarata industrie bazata pe beneficiile pe care Aloe Vera le aduce organismului.

Pentru a nu cadea in nici o extrema, vom incepe prin a analiza compozitia acestei plante. Si, pentru a pastra o dreapta masura, va vom prezenta aplicatiile sigure ale acestei uimitoare plante.

Aloe Vera contine multe vitamine, A, C, E, acid folic, B1, B2, B3 (niacina), B6 si B12. De asemenea, contine nu mai putin de 20 de minerale printre care putem numi: calciu, magneziu, zinc, chrom, seleniu, sodiu, fier, potasiu, cupru, mangan.

Contine 18 din cei 22 de aminoacizi necesari organismului (incluzandu-i pe toti cei 8 esentiali) si acizi grasi: HCL, campesterol, B-sitosterol, acizii linoleic, palmitic, stearic si oleic.

Se considera ca Aloe Vera este un adaptogen, desi stiinta nu a confirmat inca acest aspect. S-a constatat empiric ca ajuta organismul sa se adapteze mai usor conditiilor externe si creste rezistenta la boli, prin stimularea mecanismelor de adaptare si aparare a organismului.

Nimeni nu contesta beneficiile pe care gelul de Aloe Vera le aduce pielii. In primul rand vindeca afectiunile epidermei, datorita saponinei pe care o contine si care se comporta ca un agent antimicrobian. Este indicata ca adjuvant in majoritatea bolilor de piele, inclusiv in afectiuni grave ca psoriazisul sau herpesul genital sau chiar abcese dentare. In schimb, nu ofera nici o protectie impotriva UVA sau UVB, astfel incat este gresita utilizarea plantei ca ecran impotriva radiatiilor solare. Ingestia sau aplicatiile locale nu au nici un efect in aceasta situatie. In schimb, Aloe Vera calmeaza si grabeste vindecarea pielii expusa exagerat la soare.

De asemenea, aplicatiile cosmetice ale Aloei nu au nevoie de nici o explicatie. O masca din suc de Aloe Vera (in cantitate foarte mica) si iaurt, este o adevarata binefacere pentru orice ten.

Din vechime, este folosita ca medicament impotriva afectiunilor gastrice, stiinta insa nu a ajuns sa se pronunte asupra acestui aspect. Empiric, s-au observat imbunatatiri ale digestiei si calmarea arsurilor gastrice. De asemenea, are un efect laxativ moderat.

Exista dovezi ca administrarea orala a gelului de Aloe Vera, este eficienta in reducerea glucozei si a lipidelor din sange, la pacientii diabetici.

Ceea ce trebuie stiut este ca ingestia necontrolata a gelului de Aloe Vera se manifesta prin afectiuni renale, in special blocaje ale rinichilor, care in forme grave poate conduce la moarte.

Acesta nu scade cu nimic proprietatile uimitoare ale acestei plante. Este o planta medicinala puternica si, ca in cazul oricarui medicament puternic, dozajul face diferenta dintre sanatate si boala.

Surse:http://www.webmd.com, www.wikipedia.com,http://sacredsourcenutrition.com