Turmericul in terapia naturista

Foto credit @ Turmericul in terapia naturista

Turmericul sau curcuma face parte din familia ghimbirului si este foarte bogat in uleiuri eterice. In gastronomie, se foloseste rizomul, crud sau uscat si macinat si este pretuit atat pentru gustul delicat pe care il confera oricarui preparat, cat si pentru culoarea sa galbena, specifica.
Turmericul proaspat da gustul picant supelor, salatelor si legumelor prajite. Uscata si pisata, curcuma poate fi adaugata in mastile cosmetice – radacina de curcuma are o actiune antibacteriana si purificatoare. Atunci cind folositi acest condiment, trebuie sa fiti foarte atenti: atunci cind este uscata, curcuma se aprinde foarte repede si lasa in urma sa niste pete galbene care pot fi eliminate foarte greu.

Vracii orientali considerau ca turmericul purifica singele, trateaza ulcerul gastric si stimuleaza imunitatea organismului.

Turmericul contine peste 80 de elemente nutritive dintre care cel mai important este curcuminul, principalul agent farmacologic. Rezultate a numeroase studii au dovedit ca substanta activa – curcumina are efecte comparabile ca potenta cu hidrocortizonul, fenilbutazona sau Motrinul. Spre deosebire de acestea, care sunt asociate cu efecte toxice semnificative (ulcer, scaderea numarului de celule albe din sange, hemoragii intestinale, etc) turmericul nu are nici o toxicitate.

Preparatele pe baza de curcuma stimuleaza puternic secretia de bila. Planta poate fi folosita ca stimulent digestiv si, cu moderatie, in condimentarea alimentelor.

S-a observat ca turmericul  se asimileaza mai bine si este mai folositor daca se amesteca cu piper negru (piperina din piperul negru creste asimilarea turmericului de 20 de ori). Pentru tratament se poate administra cate jumatate de lingurita de trei ori pe zi din amestecul a 16 parti de turmeric si 1 parte piper negru pisat foarte fin. In medicina chineza cantitatea maxima administrata pe zi este intre 3 si 9 grame.

Substanţa activă din şofranul indian a fost deja testata în tratamentul pentru artită şi chiar demenţă.

Acum, testele unei echipe de la centrul de cercetare a cancerului Cork, Marea Britanie, arată că curcumina poate distruge celulele canceroase în laborator iar actiunea sa incepe in mai putin de 24 de ore de la administrarea acesteia. După ce curcumina începe să acţioneze, celulele bolnave se digeră singure.

Efectele turmericului pe scurt:

Antitumoral ( reduce cresterea, proliferarea si migrarea celulelor canceroase prin inhibarea neoangiogenezei, inducerea apoptozei celulelor tumorale, detoxifierea organismului de substante cancerigene.

Reduce durerile, creste mobilitatea, reumatism articular, osteoartrita, entorse, lombalgii, sarcoidoza; se poate aplica local amestecat cu apa fierbinte, ulei de masline sau de in.

Este un antioxidant de 300 ori mai puternic decat vitamina E, protejeaza impotriva leziunilor din sindromul de ischemie, are efect imunostimulator (stimuleaza imunitatea umorala si celulara), antiviral puternic, antifungic, antibacterian, protector hepatic, pulmonar si renal.

Previne accidentele cerebro si cardio-vasculare: reduce nivelul colesterolului total, previne ateroscleroza

Reduce ginecomastia (dezvoltarea glandei mamare la barbati) in tratamentele de supresie androgenica a cancerului de prostata.

Un studiu finalizat recent la Universitatea din Oregon a pus in evidenta capacitatea acesteia de a influenta sistemul imunitar.

Mai precis, curcumina poate cauza o crestere modesta dar masurabila a nivelului unei proteine cunoscuta pentru rolul sau important in prevenirea infectiilor.

Numele sau este Peptida Antimicrobiana Catelicidina (CAMP) si este o componenta esentiala a sistemului nostru imunitar. Ea ofera un ajutor pretios in lupta cu diverse bacterii, virusi or fungi, chiar si atunci cand organismul intalneste pentru prima data agentul patogen respectiv.

Inainte de acest studiu se stia ca nivelul de CAMP este influentat de catre vitamina D. Descoperirea Universitatii din Oregon deschide o cale alternativa capabila sa genereze noi cercetari in domeniul nutritiei si al farmacologiei.

“Aceasta directie de cercetare deschide un drum nou in ceea ce priveste reglarea CAMP”, spune Adrian Gombart, Profesor de biochimie si biofizica la Institutul Linus Pauli. “Este interesant si cumva surprinzator acest efect al curcuminei, care se arata a fi un instrument pretios in dezvoltarea terapiilor medicale.”