Romanii nu se ating de bucatele de Paste, pana cand nu merg la biserica, sa asiste la slujba si sa ia Lumina.
Copiii americanilor il asteapta cu nerabdare pe Iepurasul de Paste care le aduce oua colorate si dulciuri, desi acest obicei poate parea ciudat. Obiceiul a fost adus de catre imigrantii germani, in 1700. Se considera ca ouale si iepurasii reprezinta fertilitatea si renasterea. Chiar daca acest obicei pare ca s-a raspandit pe tot globul, alte culturi au propriile obiceiuri pe care le pastreaza cu sau fara Iepurasul de Paste. Iata cele mai interesante traditii de Paste, din lume:
Finlanda
Copiii din Tarile Scandinave ies pe strada cu fetele pictate si esarfe in jurul capului, purtand in maini cozi de matura, cani de cafea si ramuri de salcie. In anumite parti din vestul Finlandei, oamenii aprind artificii in Duminica Pastelui, crezand ca astfel vor alunga vrajitoarele care zboara pe maturi incepand din Vinerea Mare si pana de Paste.
Polonia
Udatul cu apa este un obicei traditional polonez pe care ei il numesc Smingus-Dyngus. In Lunea Pastelui, baietii incearca sa ude temeinic toti oamenii intalniti in cale. Legenda spune ca fetele care vor fi ude-fleasca din cap pana in picioare se vor casatori in cursul acelui an. Aceasta traditie “revigoranta” isi are originile in religia baptista si dateaza din anul 966 e.n.
Haux, Franta
Nu uitati sa luati o furculita cu dumneavoastra, daca petreceti Pastele in sudul Frantei. In fiercare an se serveste o omleta gigant, din 4500 de oua, menita sa hraneasca cel putin 1000 de oameni. Legenda spune ca Napoleon si armata sa in timp ce traversau sudul Frantei, s-au oprit intr-un mic orasel si au mancat omleta. Lui Napoleon i-a placut atat de mult omleta din partea locului, incat a cerut locuitorilor satului sa adune toate ouale disponibile si sa pregateasca, pentru a doua zi, o omleta uriasa pentru intreaga armata.
Corfu, Grecia
In Sambata Pastelui, in zorii zilei, in Corfu, are loc un obicei mai putin obisnuit: aruncarea vaselor. Oamenii arunca in strada tot cel la cade prin mana din bucatarie: farfurii, cani, tigai. Unii spun ca acest obicei deriva din obiceiul venetian de Anul Nou, cand la miezul noptii, zboara pe fereastra vesela din bucatarie, pentru noroc si belsug. Altii spun ca are legatura cu o traditie mai veche, care sustine ca aruncarea veselei vechi intampina primavara, simbolizand noile recolte, care vor fi adunate in vase noi.
Norvegia
Pastele este, pentru norvegieni, momentul potrivit pentru a citi romane politiste. Editurile lanseaza de Paste, colectii speciale, intitulate “Thrillere de Paste” sau Paaskekrimmen. Se spune ca aceasta traditie a inceput in 1923, cand un scriitor si-a promovat noul roman politist, de Paste, pe prima pagina a ziarelor. Reclama a fost atat de asemanatoare cu o stire reala, incat nimeni nu si-a dat seama ca este vorba doar despre publicitate.
Roma, Italia
In Vinerea Mare, Papa comemoreaza Via Crucis (Drumul Crucii) la Colosseum: o cruce uriasa impodobita cu torte arzand, lumineaza cerul, marcand cele 14 opriri iar povestea acestora se poate auzi in mai multe limbi. Slujba se celebreaza in seara Sambetei Mari, iar in Duminica Pastelui, credinciosii se aduna pentru a auzi binecuvantarea Papei de la balconul Vaticanului: Urbi et orbi (“Orasului si Lumii”).
Cehoslovacia si Slovacia
Daca petreceti Pastele in aceste tari ar fi bine sa va paziti spatele. Exista obiceiul ca barbatii sa loveasca femeile cu nuieluse de salcie impodobite cu panglici. Teoretic domnii ar trebui sa nu loveasca cu putere, caci durerea este exclusa din acest joc amuzant. Conform legendei, salcia este primul copac care infloreste primavara, iar atingerea salciei ar trebui sa transfere fertilitatea si vitalitatea catre femeia astfel “mangaiata”.
Verges, Spania
In Joia Mare, in orasul Verges, se danseaza “dansul mortilor”. Pentru a reprezenta scena Patimilor lui Isus, toti participantii se costumeaza in schelete si defileaza pe strazi. Procesiunea se incheie cu schelete infricosatoare purtand urne cu cenusa. Macabrul dans incepe la miezul noptii si dureaza trei ore.
Washington, America
De 130 de ani, Casa Alba gazduieste activitati sportive cu…oua colorate. Stafeta cu oua colorate si rostogolirea unui ou colorat cu o lingura uriasa sunt doar doua din activitatile organizate. Scopul principal este promovarea sportului si activitatilor in aer liber.
Ungaria
“Stropitul,” un obicei traditional, extrem de iubit, se petrece in Lunea Pastelui. Baietii stropesc fetele cu parfum sau apa parfumata si cer, in schimb, un sarut. In vechime, pur si simplu turnau galeti de apa pe fata al carui sarut il asteptau. Se considera ca apa curata vindeca si induce fertilitatea.
Sursa: http://www.womansday.com