Celebru in Anglia, si nu numai, Tortul Reginei sau Sandvisul Victoriei este o prajitura care s-a nascut din spiritul pragmatic al Reginei Victoria (1819 – 1901).
Conform ritualului britanic, ceaiul de dupa-amiaza era, obligatoriu, insotit de tot felul de prajiturele si produse de patiserie. Regina a considerat ca toate acestea inseamna bataie de cap, iar pentru prepararea lor se consuma mult timp, motiv pentru care a cerut ca ele sa fie combinate intr-o singura prajitura. Asa s-a nascut Tortul Reginei.
Pentru ca nu putea fi o prajitura sofisticata, dat fiind faptul ca era vorba, pana la urma, de o simpla gustare, dar nici de o banalitate, la mijloc fiind Regina, cofetarii au gasit o solutie de compromis. Au facut doua blaturi de tort, fiecare coapte separat, pentru prepararea carora au folosit unt, oua si zahar, dar si multe mirodenii si faina, pe care le-au imbinat ca un tort, punand la mijloc, mult gem de capsune si crema de smantana. Regula spune ca tortul nu trebuie ornat, ci prezentat simplu, doar pudrat cu zahar.
Se spune ca, atunci cand l-a vazut prima data, Regina a fost foarte amuzata de aspect. Tot ea a fost cea care a numit prajitura “sandvis”, pentru ca intr-adevar, tortul arata ca un sandvis mare si putin caraghios.
Tortul a devenit preferatul Reginei, iar cofetarii nu au adus niciun fel de modificari retetei, pentru ca sunt conservatori prin excelenta, dar si in semn de respect fata de memoria Reginei Victoria. Unica “imbunatatire” pe care si-au permis-o cofetarii traditionalisti a fost aceea ca, in situatii speciale, sa decoreze tortul cu un strat gros de frisca si multe fructe proaspete.
Si in ziua de azi, Tortul Reginei este considerat una dintre cele mai bune prajituri ale britanicilor, fiind practic singurul desert englezesc care a devenit celebru in Europa.
Tot legile nescrise spun ca Tortul Reginei nu poate fi preparat decat cu gem de capsune de cea mai buna calitate, iar cantitatea de gem din prajitura trebuie sa fie foarte mare. Peste gemul de capsune, intre cele doua blaturi se pune smantana groasa, batuta cu zahar si arome, dar este acceptata si frisca.