Tortul Dobos – Emblema Budapestei

Foto credit @ Tortul Dobos – Emblema Budapestei

Blat subtire, crema densa de ciocolata, caramel, nuca, alune pisate, fructe confiate. Toate acestea combinate, in proportii bine stabilite, dupa o reteta stricta, alcatuiesc o prajitura celebra – tortul Dobos, una din creatiile care sunt un motiv de mandrie pentru Ungaria.

Tortul Dobos este preparat dupa o reteta inventata de cofetarul Carl Jozsef Dobos (1847-1924), pentru perfectionarea careia acesta a lucrat cateva luni, pana la forma finala.

In momentul in care a inventat tortul, in 1884, Jozsef Dobos era unul dintre celebrii cofetari ai Imperiului Austro-Ungar. Tortul cu multe straturi si caramel a fost prezentat cu tot fastul cuvenit la Expozitia Nationala de la Budapesta din 1885. La acel moment, prajitura nu avea un nume, iar, dupa “premiera”, toata lumea i-a spus Tortul lui Dobos.

Primii care au gustat din prajitura au fost imparatul si imparateasa de atunci ai Imperiului. Succesul prajiturii a fost cu mult peste orice asteptari.

O parte din celebritatea prajiturii se trage din faptul ca, vreme de vreo 20 de ani, maestrul cofetar Dobos a tinut reteta secreta. Evident au existat tentative de furt ale retetei numai ca, precaut, Dobos nu a scris-o niciodata pe hartie, acesta preparand singur, ajutat doar de cativa colaboratori de incredere, minunata prajitura.

Asa se face ca, pana in 1906, cand Dobos a publicat reteta originala, existau circa 120 de variante de tort Dobos, care insa nu se ridicau nici pe departe la savoarea si gustul originalului.

Se spune ca Jozsef C. Dobos prepara tortul care ii poarta numele doar cu noua straturi, dar ca a facut si torturi care aveau chiar si 11 – 13 straturi.

Tortul Dobos a fost una din piesele de rezistenta ale exportului din Ungaria din acea perioada, pana in 1906 cand Jozsef C. Dobos s-a retras din viata sociala si a dat publicitatii reteta completa.

Se pare ca Jozsef C. Dobos a creat aceasta prajitura pentru ca si-a dorit un dulce care sa reziste proaspat mai multa vreme pe raftul cofetariei sale, iar tortul, cu multe straturi subtiri, crema de unt si cacao sau ciocolata, imbracat in glazura de culoarea chihlimbarului, din zahar ars si unt, era solutia perfecta.

Prajitura a ramas o emblema a Budapestei de azi, astfel ca la cofetaria “Ruszwurm” din Buda prepararea Dobosului este o arta. In Pesta, se prepara o varianta de Dobos foarte apropiata de cea originala.

Fara a avea pretentia ca va oferim “adevarata reteta a Tortului Dobos” aici gasiti o varianta delicioasa a acestei prajituri care a facut istorie.