Cand colegul meu mi-a propus sa scriu despre tofu, am inceput sa rad. In primul rand, tocmai achizitionasem o bucata de tofu si ma gandeam cum s-o pregatesc si, in al doilea rand, cu cateva zile inainte citisem atatea informatii despre soia, care se bateau cap in cap, incat nici acum nu sunt sigura ce este corect si ce nu.
Spre linistea noastra, a tuturora, atat cei care nu suporta soia, cat si cei care o ridica in slavi, au ajuns la un consens in ceea ce priveste tofu, care se obtine din controversata soia: tofu este considerat, cu unanimitate de voturi, unul dintre cele mai sanatoase produse din lume. Vom dezvolta si aceasta la momentul potrivit.
Deocamdata sa vedem ce este tofu si cum se prepara.
Tofu este asa numita branza de soia sau branza vegetala si se obtine, destul de simplu. Mai tineti minte cum facea bunica branza, din lapte de vaca? Cam asa se face si tofu. Se cumpara sau se prepara in casa 1,5 litri lapte de soia. Se incalzeste pana aproape de fierbere, se toarna intr-un bol de plastic si se adauga un coagulant: sare de epsomita, 12 lingurite otet din cidru, sau tot atatea lingurite de lamaie galbena sau verde, dupa cum preferati. Exista si alte coagulante pe piata, speciale pentru branza de soia, dar cele trei mentionate functioneaza foarte bine si sunt la indemana, in orice bucatarie.
Daca laptele nu incepe sa se coaguleze in 5 minute, mai adaugati coagulant. Lasati sa se formeze “branza” 15-20 de minute, apoi se tapeteaza o sita cu tifon si se rastoarna branza obtinuta. Puneti deasupra o greutate si lasati sa se scurga bine. Dupa ce s-a scurs, tofu se clateste timp de 20 de minute in apa rece. Cu cat este clatit mai mult in apa rece, cu atat veti obtine un produs mai tare, cu aspect de telemea.
Daca nu-l clatiti mult obtineti tofu moale sau silken tofu. Daca il clatiti cu nadeje rezulta tofu tare sau hard tofu. Probabil asa il veti gasi numit pe etichete, daca decideti sa-l cumparati de la magazin. Exista si varianta romaneasca de tofu tare, foarte convenabila la pret si, spun ei, preparata din boabe de soia nemodificate genetic.
Tofu se pastreaza ca si branza, in saramura. Cand aveti nevoie de o bucata de tofu, o scoateti din saramura si o desarati in apa rece. Si aici se opresc asemanarile cu branza.
Gustul de tofu, poate fi asemanat cu indulgenta, cu cel al branzei. Mancat simplu are un gust destul de fad, partea buna este ca imprumuta gustul altor condimente, atunci cand este preparat si se pot obtine mancaruri cu adevarat uimitoare. Sunt persoane care afirma ca le place gustul de tofu, asa, simplu.
Indiferent cum ar fi, pentru a depasi bariera psihica care se instaleaza datorita discrepantei dintre aspectul si gustul de tofu, nu incercati sa cautati gustul de branza. Este tofu, este foarte bun, extrem de sanatos dar nu e branza, asa cum o stim noi.
Cele mai simple modalitati de a prepara tofu este sa-l faceti prajit sau “jumari” cu turmeric, (puteti sa o transformati chiar intr-o fritatatta cu “de toate”) si in cateva minute aveti un preparat gustos si sanatos.
Se face foarte simplu, nu este nici o filozofie. Pur si simplu, desarati bucata de tofu, sfaramati-o cu furculita, presarati deasupra turmeric si amestecati. Veti vedea imediat ca incepe sa semene cu jumarile de ou. Separat, taiati ceapa verde, ardei gras, o jumatate de rosie si orice altceva mai aveti prin frigider. Incingeti tigaia, caliti ceapa o jumatate de minut, apoi turnati tofu sfaramat impreuna cu legumele, peste ceapa calita. Amestecati de cateva ori si gata.
Daca nu va plac amestecurile, pur si simplu puneti tofu sfarmat amestecat cu turmeric in tigaie si prajiti-l asa. Presarati marar, si iata o “omleta” simpla.
Dar nu trebuie sa va limitati numai la aceste doua sugestii. Retineti, tofu imprumuta gustul celorlalte ingrediente. Doar imaginatia dumneavoastra este limita, in privinta preparatelor cu tofu.
de Catalina