“Toate-s vechi si noua toate…”

Foto credit @ “Toate-s vechi si noua toate…”

… Vorba poetului.
Se pare ca aceasta se aplica si cand vine vorba despre nutritie si sanatate. Ce era considerat invechit, a revenit in actualitate. Multe alimente si tratamente de pe vremea bunicilor au revenit in forta, dupa explozia produsilor sintetizati chimic si a efectelor lor asupra sanatatii organismului uman.

Produsele de la fermierii locali

Inainte de aparitia fabricilor, aproape toate alimentele din comert erau provenite de la fermierii locali. De cand cu organismele modificate genetic, pesticidele si conservantii care se adauga in proportii din ce in ce mai mari in hrana, micul fermier a revenit in prim plan. In plus este un comert corect atat fata de oameni, cat si fata de mediu.

Lumina soarelui

Pe vremuri considerata ca un tratament in sine, ajunsese la un moment dat un fel de inamic invizibil si omniprezent de care trebuia cu orice pret sa ne ferim. Dermatologii si oncologii au lansat un atac fara precedent impotriva soarelui. Efectul acestei “cruciade” a fost o deficienta masiva de vitamina D, la nivel mondial. Acum, cercetarile arata ca vitamina D este mult mai importanta decat se stia iar lumina soarelui a revenit in recomandarile medicale, considerandu-se chiar ca expunerea la soare, in limie rezonabile are efecte anticancer.

Ouale

Atacul fara precedent lansat intre anii 1970-1980, asupra oualor a lasat urme adanci in sanatatea populatiei. Teama de colesterol si de implicatiile pe care le-ar putea avea asupra sanatatii plasasera ouale la limita produselor pe care le consumai pe propria raspundere. Pana la urma, s-a demonstrat ca ouale provenite de la gaini, crescute ca la bunica in curte, fara antibiotice si hormoni de crestere, sunt foarte sanatoase si nutritive. Acum, nu numai ca oamenii cumpara din nou oua, dar isi cresc propriile gaini.

Untul 

Ca si ouale, untul a avut parte de un atac virulent, lansat sub protectia producatorilor de margarina, uleiuri hidrogenate si alte “minuni” tartinabile. Au fost necesari 10 ani de studii pentru ca societatea sa realizeze ca uleiurile hidrogenate sunt o alegere nefasta. Untul integral, consumat in cantitati decente, este mult mai sanatos decat orice margarina. Acum, margarina a cazut la nivelul de aliment ieftin, pe care il cumpara numai oamenii cu venituri foarte mici.

Inhalatiile si spalaturile nazale cu apa sarata 

Aceste practici au fost folosite de-a lungul intregii istorii a omenirii ca o forma de igiena a cailor nazale. Odata cu aparitia antibioticelor si prescrierea acestora in mod necontrolat, a disparut acest obicei. Pe masura ce cercetarile stiintifice au avansat, s-a ajuns la concluzia ca o spalatura nazala cu apa salina este de multe ori mai eficienta decat un pumn de antibiotice.

Zaharul din trestie de zahar 

Discutiile contiuna pe aceasta tema, dar intre utilizarea indulcitorilor artificiali si o lingurita de zahar nerafinat, cel din urma castiga categoric. Aspartamul, sucraloza, siropul de porumb sunt mult mai nesanatoase.

Ochelarii 

Lentilele de contact implica o solutie specifica de curatare care, in timp, irita si afecteaza ochii. Astfel incat, tot mai multe persoane se reintorc la ochelari, considerandu-i mult mai naturali si mai usor de purtat.

Culoarea naturala a parului 

Moda si-a revenit in simtiri si nu mai promoveaza culori socante si nenaturale. Vopselele chimice nu-si mai justifica astfel existenta in aceeasi masura ca pe vremuri. Pentru mentinerea culorii naturale a parului si acoperirea firelor albe, se opteaza din ce in ce mai mult pentru coloranti naturali. Un par bogat si ingrijit, aranjat cu stil, chiar daca este alb, exprima eleganta si distinctie.

Interactiunea nemijlocita intre oameni

Odata cu ascensiunea platformelor de socializare, oamenii au avut o reactie de respingere. A aparut din ce in ce mai evident ca o conexiune on-line, nu poate inlocui relatia directa, nemijlocita. De aceea, in ultimii ani, statistica arata ca au crescut numarul locurilor si al prilejurilor de socializare, “pe viu”.

Bonus, iata si o lista scurta a altor alimente, tratamente si obiecte care au revenit in trend:

Vinul rosu

Laptele nepasteurizat

Scutecele din panza

Dietele bazate pe plante

Scoala acasa cu profesori particulari

Toate sarurile (incepand cu sarea amara)

Avocado (care era atacat cu inversunare datorita continutului de grasimi)

Vitamina C

Cafeaua naturala in detrimentul celei instant

Sursa: http://www.naturalnews.com