Tarhonul (Artemisia dracunculus)

Foto credit @ Tarhonul (Artemisia dracunculus)

Engleza: Tarragon
Franceza: Estragon

Tarhonul este o planta aromatica pe care, in multe parti ale tarii, gospodinele o uita pur si simplu desi are un gust inconfundabil. Nu acelasi lucru se intampla si in Ardeal, unde tarhonul este la loc de cinste in aproximativ toate mancarurile posibile: de la banala mancare de fasole, pana la friptura de miel si muraturi. In multe case, practic, inlocuieste cimbrul.

Ce-i drept, cine i-a simtit aroma distincta intr-o mancare bine facuta, nu se mai desparte de tarhon cu usurinta.

Ca sa incepem cu inceputul, tarhonul este o planta asiatica, cu frunze ascutite, plate si lucioase. Este, de fapt, membru al familiei salatei iar frunzele crude sunt chiar gustoase. Atunci cand sunt uscate au o aroma mult mai blanda.

In bucatarie se folosesc doua tipuri de tarhon: tarhonul frantuzesc si cel rusesc. Cel frantuzesc are o aroma mai blanda si mai delicata, in schimb cel rusesc are un gust mai puternic si mai putin aromat.

Este una dintre cele mai iubite plante aromatice in bucataria frantuzeasca si, de aceea, cele mai comune si mai cunoscute utilizari ale tarhonului sunt in amestecurile de plante aromatice frantuzesti, sau in sosul Hollandaise (la care se poate adauga tarhon si arpagic). De asemenea, este folosit pe scara larga la condimentarea muraturilor.

Dincolo de acestea, tarhonul poate fi folosit crud, in salate, la fel ca si patrunjelul.

Gustul asemanator cu cel al anasonului se potriveste de minune cu felurile de mancare pe baza de rosii: panzanella, salata caprese supa de rosii sau in sosul de rosii pentru paste.

Inca un secret: puneti cateva frunze de tarhon (crude sau uscate), in salata de rosii, si lasati cateva minute ca gusturile sa se intrepatrunda. Veti fi uimit de noua dumneavoastra salata.

Cateva frunze de tarhon vor adauga o savoare deosebita mancarurilor dumneavoastra pe baza de peste sau fructe de mare.

In plus, poate fi folosit in sucuri racoritoare sau cocktailuri.

In privinta tarhonului, cheia este dozajul. Este o planta cu o puternica personalitate gastronomica.
Gustati pana ajungeti la savoarea dorita si opriti-va.
Uneori, putin prea mult, inseamna foarte mult.

Sursa: http://www.thekitchn.com
http://www.cookthink.com