Citeste si Strugurii in terapia naturista
Asemanator la aspect si caracter Cabernetului Sauvignon, soiul Tannat, originar din Franta, si-a regasit a doua patrie in Uruguay unde a proliferat dupa epidemia de filoxera care a distrus viile europene la sfarsitul secolului al XIX-lea, incat sa devina cel mai des intalnit strugure rosu al acestei tari sud-americane. Cum uruguayenii sunt iremediabil indragostiti de vinurile pe care le produc, nu e de mirare ca la export Tannat-ul autentic ajunge in cantitati atat de limitate incat e realmente o fericire sa poti sa pui mana pe o sticla. Zic fericire, pentru ca un Tannat bun e intotdeauna un vin memorabil: corpolent, mineral si intens, cu arome seducatoare de coacaze negre, fructe de padure, pudra de cacao si trufe, mai degraba taninos si rustic datorita continutului imens de extract solid in care abunda bioflavonoidele si antocianii (cei mai puternici antioxidanti naturali cunoscuti). Caracteristicile de mai sus reprezinta tot atatea atuuri care recomanda acest vin ca pe un ideal insotitor al meselor din branzeturi maturate si carne rosie, purtand intransul, in acelasi timp, componentele care contracareaza efectele nedorite ale acestei grupe alimentare, de risc mai ales pentru sedentari. In Romania am avut placuta surpriza sa degust un Tannat de liga mare, anume Casa Deicas – Don Pascual – Tannat Roble, 2006, care, cu putin efort, cred ca mai poate fi gasit la un pret decent, dar numai in magazinele specializate.
Razvan Jurca