Susanul in terapia naturista

Foto credit @ Susanul in terapia naturista

V-ati gandit cat de sanatoase sunt semintele de susan atunci cand ati mancat un covrig sau un pumn de saratele, gustul aromat si crantanitul irezistibil fiind destul pentru a le savura din plin. Si totusi… cand ne rasfatam cu seminte de susan, proprietati numeroase si benefice vin in ajutorul nostru pentru a ne pastra si intari sanatatea.

Vitaminele A, B, C, E, calciu, fier, fosfor, potasiu, magneziu, seleniu, sodiu, cupru, zinc, proteine, fibre si multe altele confera crocantelor seminte de susan proprietati dintre cele mai diverse, esentiale atat pentru sanatate, cat si pentru frumusete. Iata-le pe cele mai importante:

Seminte de susan – proprietati esentiale pentru intregul organism

– Semintele de susan – proprietati antiinflamatorii: datorita cantitatii mare de cupru si calciu, semintele de susan previn si diminueaza durerile cauzate de artrita, intaresc oasele, dintii, articulatiile si vasele de sange si scad riscul instalarii osteoporozei;

– Semintele de susan regleaza tensiunea arteriala datorita continutului de magneziu, care indeparteaza si insomniile si migrenele, iar cantitatea considerabila de grasimi monosaturate si vitamina E mentin inima sanatoasa si ne protejeaza de bolile cardiovasculare;

– Seminte de susan – proprietati anticancerigene: semintele de susan contin o doza mare de antioxidanti si ne protejeaza de diferite tipuri de cancer, in special de cel de colon, san sau prostata, datorita continutului mare de lignani (compusi naturali sintetizati in plante);

– Seminte de susan – proprietati energizante: semintele de susan intaresc sistemul imunitar, ne ofera o doza mare de energie si ne ajuta sa ne odihnim mai bine, imbunatatind calitatea somnului;

– Seminte de susan – proprietati antiobezitate: sursa importanta de cupru si mangan, semintele de susan reduc pofta de dulciuri, imbunatatesc metabolismul si ajuta la mentinerea siluetei. Atentie, totusi: orice exces este daunator, iar semintele de susan consumate in cantitati foarte mari pot conduce la ingrasare, 35g continand aproximativ 200 calorii;

– Semintele de susan scad nivelul colesterolului “rau” si imbunatatesc digestia, ajutand la ameliorarea problemelor de tranzit intestinal;

– Semintele de susan contin o cantitate mare de acid folic, extrem de important in special pentru gravide, pentru prevenirea nasterii inainte de termen si diminuarea riscului de anomalii la fat, dar si pentru celelalte persoane, scazand riscurile de boli de inima sau de cancer de col uterin si imbunatatind performantele intelectuale.

Ati incercat vreodata sa presaratii cateva seminte de susan pe obisnuita salata sau pe un simplu sandwich? Daca nu, prima data veti fi cu adevarat surprins! Garantat.

Citeste despre utilizarile susanului in bucatarie aici.