Superschimbarile in dieta. Nimic mai simplu.

Foto credit @ Superschimbarile in dieta. Nimic mai simplu.

Multi dintre noi sunt perfect constienti de beneficiile unei diete sanatoase dar cu toate acestea amana schimbarea vechilor obiceiuri alimentare din comoditate. De cele mai multe ori se presupune, in mod eronat, ca schimbarea dietei reprezinta un efort considerabil si se asteapta un moment prielnic. De cate ori n-ati auzit: “Gata, dupa ce predau lucrarea asta nu mai mananc cartofi prajiti.” sau “ Dupa ce iau examenul nu mai beau energizante”. Evident ca dupa lucrarea mentionata respectiv examenul cu pricina inevitabil vor urma o alta lucrare si corespunzator un examen. Si tot asa…

Va asiguram ca schimbarile in dieta sunt extrem de simple si nu implica absolut nici un efort. Poate unul, minim. Acela de a citi, pana la capat, acest articol.

Folositi avocado in loc de unt atat pe sandwich cat si in mancare.

Eliminati zaharul. Indulciti cu orice altceva: miere, stevie, etc.

Beti ceai verde cu lamaie in loc de bauturi carbogazoase.

In loc de paste din faina alba cumparati paste din faina integrala sau taitei de orez.

Procedati la fel cu orezul. Alegeti orezul brun in locul orezului alb.

Nu mai folositi amelioratori de gust. In loc de tot felul de cuburi magice faceti supa “in the old fashion way”. Chit ca terminati toata oala gustand, condimentati-o pana cand obtineti savoarea dorita. Fiti creativi. Chiar daca folositi condimente despre care nu stiati ca se pot folosi in supa, incercati. Odata ce ati stabilit amestecul castigator reproduceti-l la “scara mare” si pastrati-l la indemana.

Puneti o mana de fasole in orice supa. Fie si din conserva, daca va grabiti. Imediat ii creste cantitatea de proteine si fibre. Veti ramane satul mai multa vreme si astfel veti rezista mai usor tentatiei de a “rontai” te miri ce.

Preparati-va propriul dressing pentru salata. Ca sa nu gresiti folositi raportul “de aur” pentru salate: 3:1 (la trei parti ulei se pune 1 parte zeama de lamaie sau otet). Apoi condimentati cu orice altceva mai doriti.

In locul chipsurilor preferati seminte sau nuci de orice fel.

Schimbati bauturile energizante cu apa de nuca de cocos. Primele sunt pline de zahar, coloranti sintetici si contin conservanti. Apa de nuca de cocos reface electrolitii fara tot “alfabetul” de pe etichetele bauturilor energizante.

Aruncati in orice salata sau presarati peste orice sandwich germeni (de care vreti dumneavoastra: grau, porumb, ridichi, varza etc). Sunt plini de proteine, fibre si enzime. Se gasesc in supermarket-uri gata preparati nu trebuie sa-i germinati dumneavoastra.

Incercati sa cumparati cartofi rosii in locul cartofilor albi. Desi cei din urma fierb mai usor, cartofii rosii au mai mult beta caroten.

In piureul de cartofi puneti ulei in loc de unt si astfel veti obtine un aport extraordinar de omega 3.

In loc de inghetata mancati un bol de fructe de padure congelate. Sa nu va lipseasca afinele. Imbunatatesc vederea, stimuleaza memoria, sunt un bun protector gastric si au proprietati antiinflamatorii.

Daca va este pofta de ceva dulce luati o bucata de ciocolata neagra. Nu mai insistam aici asupra calitatilor acesteia.

In primul rand, nu mancati paine foarte multa iar cand mancati alegeti painea din seminte integrale in locul painii cu seminte sau a painii din faina integrala. De obicei, acestea din urma contin in cea mai mare parte faina alba in care se arunca un pumn de seminte sau de faina integrala ca sa para “mai naturala”.

Alegeti produse organice pe cat de mult posibil. Studii dupa studii au evidentiat faptul ca produsele organice sunt mult mai nutritive deci cantitatea consumata este mult mai mica. Rezulta ca nu-i mai ieftin dar nici mai scump sa alegeti produse organice.

Cumparati legumele si fructele din piata, direct de la producatori. Multe dintre fructele si legumele din supermarket-uri isi pierd nutrientii datorita transportului acestora pe distante indelungate si depozitarii pe termen lung.

Mancati peste sau leguminoase in locul carnii. Pestele contine grasimi si proteine benefice iar leguminoasele-proteine, fibre si multe vitamine.

Intrati, fara retineri, in grupul celor care beau apa plata cu lamaie si in fiecare dimineata beti un pahar de apa cu zeama de lamaie. Lamaile contin peste 20 de compusi anticancerigeni.

Schimbati capuccino si latte-ul cu ceai verde. Ceaiul verde regularizeaza presiunea sangvina, are proprietati antiinflamatoare, echilibreaza colesterolul, are compusi anticancerigeni si regularizeaza glicemia.

Folositi condimente proaspete. Rosmarin, busuioc, ardei iute, patrunjel sunt bogate in antioxidanti si antibiotice naturale.

Daca mancati carne, reduceti cantitatea acesteia. Carnea ar trebui sa fie garnitura.

Mancati o salata de legume crude in fiecare zi.

Mancati macar un mar sau o gutuie in fiecare zi. Acestea contin pectina care reduce nivelul colesterolului.

Inlocuiti laptele de origine animala cu lapte de migdale atunci cand gatiti sau faceti prajituri. Laptele de origine animala contine substante responsabile cu formarea de mucus in exces la nivelul incheieturilor conducand la artrita si alte boli asociate cu aceasta. Pe de alta parte laptele de migdale contine calciu, magneziu si multi alti nutrienti.

Incercati sa inlocuiti uleiul dumneavoastra obisnuit cu uleiul de masline si consumati una- doua lingurite in fiecare zi, in salate, mancaruri etc. Cercetarile arata ca exista o legatura clara intre consumul de masline si reducerea cu 26% a riscului de moarte prematura.

Acestea sunt rezultatele unui studiu denumit “European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition “ publicat in American Journal of Clinical Nutrition.  Cercetatorii catalani de la Institutul Catalan de Oncologie au ajuns la aceasta concluzie dupa un studiu de 13 ani pe un esantion de 40,622 persoane cu varste cuprinse intre 29 si 69 de ani . Pe toata perioada studiului s-au urmarit obiceiurile alimentare ale subiectilor pentru a stabili factorii alimentari care reduc riscul mortii premature, in special, din cauza cancerului si a bolilor cardiovasculare.