Strugurii in terapia naturista

Foto credit @ Strugurii in terapia naturista

Citeste recomandarea somelierului nostru despre cel mai sanatos soi de strugure din lume: Tannat – un vin rosu mai mult decat recomandat

Strugurii au fost apreciati dintotdeauna pentru calitatile lor alimentare, dar si pentru cele curative. De-a lungul timpului proprietatile lor nutritive si terapeutice au fost bine determinate, descoperindu-se pana astazi formule si retete care pot vindeca multe boli grave. Prin consumarea lor si a sucului proaspat se realizeaza adevarate miracole. Aceste delicii alimentare, considerate pe drept cuvant “hrana vie”, pot preveni si trata afectiunile cele mai diverse prin stimularea si intarirea sistemului imunitar.

Principiile active numeroase de care dispun ridica strugurii la rang de frunte in ierarhia fructelor. Aceste principii stau la baza multitudinii de proprietati nutritive si terapeutice ale strugurilor.

Strugurii sunt un aliment-medicament foarte usor digerabil, cu efect tonic-aperitiv energetic, remineralizant, taminizant, diuretic, antitoxic, stimulent si decongestionant hepatic, laxativ, colagog (favorizeaza eliminarea bilei), cu proprietati in reglarea functiilor metabolice, eliminator al acidului uric. hipotensor si diminuator al colesterolului din sange. In Antichitate, medicii foloseau frecvent pielitele boabelor de struguri frecate cu sare in tratamentul inflamatiilor plamanilor si ale ficatului.

Datorita insusirilor terapeutice pe care le au, strugurii sunt indicati pentru: anemie, demineralizare, surmenaj, convalescenta, sarcina, obezitate, artrita, reumatism, guta, litiaza biliara si urinara, intoxicatii, nefrite,tulburari de digestie, dispepsii, atonii gastrointestinale, enterite, dermatoze, colesterolemie, ateroscleroza, hepatite, avitaminoze, hemoragii.

Curele de struguri fac organismul foarte receptiv la remediile naturale si, in plus, provoaca un drenaj foarte puternic (cura de struguri este, poate, cel mai puternic drenor din dietoterapie), motiv pentru care strugurii sunt un medicament deloc de neglijat in combaterea multor boli. Ei sunt folositi cu succes in urmatoarele afectiuni:

Hipertensiune – in formele usoare ale acesteia, cura de struguri este un remediu excelent si foarte bland. Aceasta cura nu este insa recomandata celor cu hipertensiune grava, carora medicul le-a contraindicat aportul de lichide in organism.

Boli hepatice (sechele posthepatice) – cura trebuie facuta cel putin o data pe an, dupa ea evitandu-se consumul alimentelor “grele” (grase, prajite etc).

Afectiuni biliare – cura de struguri este recomandata mai ales in tratamentul dispepsiei, al colecistitei si pentru profilaxia si tratamentul litiazei biliare in forme usoare, deoarece stimuleaza eliminarea bilei in intestin.

Digestie lenta – se recomanda ca strugurii (nu foarte dulci) sa fie consumati cu minimum 30 de minute inainte de masa.

Constipatie – strugurii stimuleaza digestia, peristaltis-mul, cojile strugurilor actionand ca un “piston natural”, care impinge din colon materiile reziduale.

Guta – strugurii in cantitate mare mobilizeaza si elimina din organism acidul uric.

Tulburari hormonale la femei – se pare ca strugurii au un efect deosebit asupra gonadeior si a glandelor corticosuprarenale care secreta o buna parte din hormonii frumusetii feminine. Din acest motiv cura cu struguri este indicata contra imbatranirii premature a pielii, a hirsutis-mului (cresterea firelor de par in zone neobisnuite la femei), in acnee, uzura fizica pe fond de stres, eczeme de etiologie necunoscuta.

Anemie – se recomanda mai ales strugurii rosii si negri, care contin substante antianemice in cantitati importante ; in plus, vitaminele din complexul B ajuta la fixarea fierului.

Hemoroizi – strugurii cu tot cu coaja sunt un remediu extraordinar contra constipatiei si, in acelasi timp, un tonic pretios. Cura de struguri impreuna cu remediile locale (unguent de tataneasa sau de catina) sunt o combinatie infailibila in aceasta afectiune.

Convalescenta – mai ales dupa bolile infectioase (pneumonie, TBC, hepatita), strugurii sunt un aliment excelent pentru ca se digera foarte usor, refac ceea ce au distrus medicamentele de sinteza folosite in tratament si normalizeaza digestia.

Intoxicatii diverse – strugurii stimuleaza atat rinichii cat si colonul, producand o eliminare intensa si rapida. In plus, ei au capacitatea de a mobiliza toxinele din organism, fiind recomandati in toate formele de intoxicatii, inclusiv in cele mercur si plumb.

Boli maligne – se consuma numai pulpa bobului de strugure, fara seminte si pielite, sau numai sucul proaspat extras. In acest caz se recomanda o cura de struguri de 15-30 zile. Se incepe cura cu 1 kg de struguri, ajungandu-se treptat la 2-3 kg pe zi.

Afectiuni ale aparatului urinar – se recomanda curele de struguri proaspeti pe perioade scurte (2-3 zile). Curata rinichii in caz de nefrita. Diminueaza aciditatea urinara prin scaderea cantitatii de acid uric.

Astenie, guta, gastrita hiperacida, ulcere gastro-intestinale, tiroidita, febra, epilepsie, afectiuni oculare, alergii, astm, bronsite, abcese – se recomanda cura de struguri de masa (1-2 kg pe zi, doua zile pe saptamana).

Obezitate – se recomanda o cura de struguri (o zi pe saptamana, timp de cateva luni), in timpul careia sa nu se consume alte fructe. Aceasta cura este foarte eficienta pentru pastrarea unei greutati ideale, cu conditia ca in cele 24 de ore sa se consume multa apa minerala, ceaiuri sau iaurturi naturale, pentru a nu lipsi organismul de proteinele necesare bunei sale functionari. Succesul in vindecarea acestei afectiuni este datorat continutului mare de potasiu si nivelului scazut de sare, care fac din struguri un excelent diuretic.

Afectiuni cardiace – in comparatie cu strugurii albi, cei negri sunt mult mai bogati in polifenoli (substante cardio-protectoare). Consumul lor in stare proaspata intareste muschii inimii si regleaza functiile acesteia. Numarul polifenolilor scade considerabil dupa ce strugurii au fost transformati in suc sau vin.

Cuperoza – pigmentii strugurilor sunt cunoscuti sub denumirea de vitamina PP. Aceasta este recomandata ca fiind protectoare a vaselor sangvine capilare, a caror integritate este esentiala pentru evitarea aparitiei cuperozei si a vergeturilor de pe coapse si gambe.

Afectiuni reumatice (artroze, coxartroze, gonartroze, guta) – strugurii debaraseaza tesuturile de reziduurile alimentare.

Oboseala cronica – cura de struguri regleaza functiile sistemului nervos central si revigoreaza organismul.

Rahitism – consumul de struguri previne si inlatura carentele de minerale, manifestate prin demineralizarea osoasa.

Bolile de sange – strugurii sunt un remediu eficient pentru purificarea sangelui si intarirea vaselor de sange.

Alte proprietati curative ale strugurilor:

impiedica procesul de putrefactie din intestin si limiteaza actiunea toxinelor, fiind unul dintre cei mai puternici detoxifianti naturali;
cresc cantitatea de urina;
tonifica si reintineresc pielea;
fortifica musculatura;
consumul lor face sa dispara complet senzatia de foame (datorita puterii energizante de care dispun);
sunt fructele cel mai bine digerate de stomac.

Cura cu must merita tratata separat si vom reveni intr-un articol viitor.