Stridiile sunt, alaturi de caviar, homari si sampanie, simbolul luxului si rafinamentului gastronomic.
Cele mai comune informatii despre stridii sunt ca aceste scoici, care fac parte din familia molustelor, se impart in doua mari categorii: cele care produc perle si cele comestibile, iar cele comestibile se mananca crude, asezonate cu zeama de lamaie si piper.
Acest mod de a consuma stridiile a impartit gurmanzii in doua tabere: cei care adora gustul stridiei crude si cei care nu le-ar manca crude, nici daca ar fi naufragiati pe o insula pustie si n-ar avea alta sursa de supravietuire.
De asemenea, este cunoscut renumele de mancare afrodisiaca, mai ales in cazul domnilor. Cercetatorii americani si italieni au ajuns la aceeasi concluzie in aceasta chestiune: prin continutul foarte bogat de aminoacizi, stridiile cresc nivelul hormonilor sexuali. Continutul mare de zinc stimuleaza cresterea nivelului testosteronului… et voila !
Putini stiu insa, ca stridia se poate gati la fel ca orice alta specie de fructe de mare: la cuptor, fiarta, pe gratar sau prajita si ca, pe langa proprietatile afrodisiace, este extrem de nutritiva si sanatoasa. Iata ca si cei care nu pot manca stridii crude, se pot bucura de nutrientii lor in forme gastronomice mai “conventionale”.
Din pacate, preturile piperate ale stridiilor de calitate, transforma gustoasele moluste intr-un mic eveniment gastronomic. Majoritatea fructelor de mare au aceleasi proprietati ca si cele ale stridiilor. Totusi, pentru o masa in doi, cand sarbatoriti un eveniment important, stridiile pot fi o surpriza inedita cu textura lor fina , delicata, cu aroma plina si miros bland, care nu are nimic in comun cu mirosul de peste.
Ca sa stim ce platim, cand alegem sa comandam sau sa cumparam stridii, ne-am interesat pentru dumneavoastra si am aflat ce beneficii au si cum se aleg stridiile.
Beneficiile stridiilor
1. Stridiile contin cea mai mare cantitate de zinc cunoscuta in natura. Zincul este necesar pentru cresterea si dezvoltarea corecta a organismului, intarirea sistemului imunitar si a capacitatii de regenerare a organismului.
2. Stridiile protejeaza inima. Fiind foarte bogate in acizi grasi omega-3, potasiu si magneziu, care reduc riscul de atac de cord, atac cerebral si scad tensiunea.
3. Stridiile sunt indicate in curele de slabire. Au foarte putine calorii si grasimi si sunt o buna sursa de proteine, care creeaza senzatia de satietate.
4. Stridiile sunt o buna sursa de nutrienti esentiali. Acestea includ vitaminele A, E si C, zinc, fier, calciu, seleniu si vitamina B12. Continutul mare de fier, ajuta la oxigenarea organismului si, in consecinta, la cresterea energiei. Iar in 100 gr carne de stridie, vitamina B12 se gaseste intr-o concentratie de 10 ori mai mare decat doza zilnica recomandata.
5. Stridiile scad colesterolul. Un studiu desfasurat de Universitatea din Washington a aratat ca stridiile scad colesterolul rau din organism.
Cum alegem stridiile, Precautii in consumul acestora.
1. Stridiile(ca orice alta scoica) trebuie alese cu grija in momentul cumpararii. Cand cumparati stridii proaspete, trebuie sa se prezinte in cochilii inchise, iar daca apar cochilii deschise, acestea trebuie sa se inchida la o usoara atingere. Mirosul sa fie de briza de mare, de alge marine. Daca pe eticheta nu este inscriptionata data expirarii, se va afisa un anunt cu urmatorul text “Stridiile trebuie sa fie vii in momentul cumpararii”;
2. Stridiile au gust mai bun in lunile care contin litera “R”. Nu este o simpla legenda. Exista si o explicatie stiintifica. In lunile mai, iunie, iulie si august scoicile intra in perioada de reproducere, ceea ce le afecteaza gustul. Sunt comestibile in continuare, doar ca nu sunt la fel de bune ca in lunile reci.
3. Stridiile pot contine bacterii daunatoare organismului. Ca toate alimentele neprepaprate, stridiile pot fi contaminate cu bacterii daunătoare pentru organism. Asigurati-va ca le procurati dintr-o sursa sigura.