Stirul sau Amarantul

Foto credit @ Stirul sau Amarantul

Engleza: amaranth
Franceza: amarante

Citeste si Stirul sau Amarantul in terapia naturista
Citeste si Creta, insula coastelor de miel – o delicioasa poveste amuzanta despre stir.

Amarantul a fost si este inca considerat ca fiind hrana porcilor si a saracilor, dar se pare ca este una dintre sursele de hrana ale viitorului. Testele au aratat ca productia este de 10 tone planta verde comestibila/ha, la fiecare recoltare dupa o perioada de 30-40 de zile. In prezent peste 50 de tari tropicale cultiva amarantul ca resursa alimentara, in cantitati deloc neglijabile. In multe tari africane, amarantul ofera peste 25% din necesarul proteic.

De la stir se consuma partea verde, tanara, si foarte tanara, dar si semintele. Din frunzele foarte tinere se poate face salata, din frunzele tinere se pot face tocanite, se pot adauga la ciorbe, pot fi preparate dupa aceleasi retete ca spanacul. Atentie totusi la continutul ridicat de oxalati! Semintele pot fi consumate ca atare, prajite (au un gust delicat), din ele se poate obtine ulei sau faina.
Faina de amarant poate fi consumata simpla, pregatindu-se prajituri sau paine (nu contine gluten), sau in amestec cu alte tipuri de faina.
Este consumat in Grecia sub numele de Vlita (reteta autentica aici )
Consumul de amarant este raspandit in America Centrala si de Sud, sub diferite forme: in Mexic se prepara o bautura foarte raspandita – “alegria”, iar din seminte se prepara o alta bautura traditionala mexicana denumita “atole”.
In Ecuador florile sunt fierte, iar fiertura astfel obtinuta este amestecata cu rom “aquardeinte” si se obtine o bautura care “purifica sangele” si care regleaza ciclul menstrual. De asemenea, in toate aceste zone, planta se consuma ca atare in tocanite si fierturi.

In Asia, consumul de amarant este foarte raspandit in China, Hong-Kong, Taiwan, si desigur in India.

Iata si o reteta simpla de mancare de stir:

1-2  legaturi (de marimea celor de spanac) frunze de stir foarte tinere,
1 morcov taiat rondele sau cuburi,
2 fire de ceapa verde,
2 fire usturoi verde,
1 ceasca orez,
marar,
putin ulei,
patrunjel,
frunze de telina,
leustean,
sare,
aproximativ o cana cu corcoduse verzi, 1/2 cana cu prune verzi-pt acrit.

PREPARARE:

Se pun 3 l de apa la fiert, se adauga morcovul, uleiul, ceapa si usturoiul tocate marunt si orezul spalat. Cand orezul este gatit, se adauga frunze de telina, leustean, marar, patrunjel si stirul-toate tocate fin. Se potriveste gustul cu sare.

Corcodusele si prunele se spala si se rup coditele, apoi se pun separat sa fiarba in 0.5 l apa. Cand s-au inmuiat se opreste focul si se paseaza bine cu o furculita. Se strecoara zeama si se foloseste la acrit ciorbica. Se mai dau cateva clocote si se opreste focul.

Se serveste rece cu marar verde deasupra si usturoi verde alaturi.