Stii ce grapefruit ai cumparat ?

Foto credit @ Stii ce grapefruit ai cumparat ?

Ati observat deseori ca gasim pe tarabe, grapefruituri de diferite marimi si culori. Aceasta pentru ca sunt foarte multe soiuri. Grapefruitul este un fruct relativ nou, descoperit in secolul 17 si este un hibrid natural intre portocala si pomelo. Pomelo fata de grapefruit, are coaja mai amara, in schimb pulpa fructului care poate fi alba (1) sau rosie (2), este mai putin acida decat cea a grapefruitului.

La inceputul anilor 1800, apare primul grapefruit american numit Duncans (3), avand pulpa alba si plina de seminte. Desi sunt inca cultivate pentru suc, au fost repede eclipsate de Marsh (4) care avea avantajul ca are mai putine seminte. Acest rezultat a fost produsul unei mutatii intamplatoare.

In zilele noastre, totul este despre culoarea pulpei. Si iata asa a aparut Ruby Red (5), Henderson (6), Flame (7), si mandria laboratoarelor din Texas, Rio Star (8) a carui culoare rosie, stralucitoare este preluata de la licopenul din rosii. Toate aceste fructe aproximativ aceeasi proportie de zahar si acid citric (3:1) ca la varietatile albe. Desi sunt consumatori care pot jura ca au gustat grapefruit-uri mult mai dulci. Ei bine, aceasta este o chestiune legata de cat de copt este fructul, nu de structura chimica a fructului.

Totusi, exista cativa hibrizi mai dulci. Aici se incadreaza Oroblanco (9), Melogold (10), doi hibrizi obtinuti prin incrucisarea dintre pomelo si grapefruitul clasic, produs in Califonia. Alaturi de acestia putem sa-l numaram si pe varul lor portocaliu din Israel, Jaffa Sweetie (11). Ridat si pufos, Ugli fruit (12), a fost descoperit in Jamaica si are aroma florala a grapefruitului si dulceata mandarinei, care ii este “mama”. Ultimul aparut este Cocktail grapefruit (13 ), nascut din incrucisarea unui soi de mandarin si a unui anumit pomelo, recunoscute pentru nivelul scazut de aciditate.

sursa: http://www.saveur.com