Stevia

Foto credit @ Stevia

Putem fi mandri: in timp ce in Europa Vestica si in America stevia intrase intr-un con de uitare, la noi stevia a ramas sfanta. Nu se concepe primavara fara o ciorba, o mancare de stevie, sau niste sarmalute in foi de stevie.

De curand, stevia a reintrat in gratiile intregii umanitati, care se mira cum s-a putut ca atat timp sa fie considerata un fel de buruiana fara folos.

Stevia se poate gati precum spanacul cu observatia ca este mult mai placuta la gust, fiind putin mai acrisoara. Aceasta calitate o recomanda, inclusiv, alaturi de preparate din peste, in sosuri sau ca garnitura.

Stevia ofera numeroase beneficii nutritionale, este extrem de satioasa si, in acelasi timp, datorita numarului scazut de calorii, nu ingrasa. 100 gr de stevie contin 42 de calorii si 0,7 gr. grasimi, 6,5 gr carbohidrati si 2,3 gr. proteine. Insa, punctul forte al steviei este continutul de vitamine A si C. O portie de stevie reprezinta 238% din doza zilnica recomandata de vitamina A si 113% din doza de vitamina C, pe care ar trebui sa le adaugam zilnic. In plus, ne alegem si cu 32% din cantitatea de riboflavine necesara si cu 30% din cea de tiamina, niacina, fosfor si fier.

Nu degeaba stevia apare in sezonul gripelor si al racelilor. Este cel mai simplu mod in care natura ne indica modalitati de preventie impotriva virusilor. Un studiu publicat in ianuarie 2011 in revista medicala “Antiviral Research” noteaza ca extractele din frunze de stevie contin cantitati mari de proantocianide oligomerice si polimerice alaturi de flavonoizi. S-a constatat ca acesti compusi reduc raspandirea virusului de herpes simplex de tip 1. Aceasta este tulpina care provoaca gripe si febra.

Cateva masuri de precautie, totusi, n-ar strica sa va luati. Stevia are un continut ridicat de acid oxalic, care in cazul persoanelor cu predispozitie spre pietre la rinichi, s-ar putea sa grabeasca sau sa declanseze procesul de formare a acestora. De asemenea, in stare cruda creste aciditatea gastrica deci cei care sufera de afectiuni gastrice ar trebui sa o consume cu masura sau sa aleaga variantele in care stevia este gatita. Vestea buna este ca are un efect diuretic destul de eficient si, ca urmare, poate fi folosita cu incredere pentru prevenirea constipatiei.

Stevia se consuma cu precautie in sarcina si in timpul alaptarii. Desi este o “iarba a femeilor”, fiind un aliat de nadejde impotriva cancerului de san, in timpul sarcinii cantitatea mare de oxalati ar putea dauna fatului, iar in timpul alaptarii, consumul de stevie diminueaza cantitatea de lapte. Pe vremuri, femeile o foloseau cand doreau sa reduca lactatia prea abundenta.

Un mic secret: atunci cand preparati stevie nu folositi recipiente din fier sau aluminiu. Oxalatii din stevie reactioneaza cu metalul, rezultand un gust neplacut, metalic, imposibil de mancat.

Nu avem pretentia ca v-am invatat ceva nou. Poate nu stiati toate aceste cifre sau compozitia chimica exacta a steviei. Ceea ce stim cu totii, din mosi stramosi, este ca stevia nu trebuie sa lipseasca din farfuriile noastre.

Sursa: http://www.namitaskitchen.com